"Werknemers nemen onvoldoende verantwoordelijkheid"

Eerder schreven we over de burgerpanels van minister De Geus. Onlangs heeft de minister de resultaten van deze panels naar de Tweede Kamer gestuurd. De verleiding is groot om hier cynisch over te doen. Bijvoorbeeld dat werklozen en werkgevers elkaar de schuld geven van problemen. Werkgevers selecteren op uiterlijk ("hoofddoekje"), zeggen de werklozen. Nee hoor, werklozen spreken vaak onvoldoende de taal, aldus de werkgevers. Toch geeft de rapportage aardige voorbeelden van problemen en van oplossingen. Zo signaleren de werkgevers een cultuurprobleem. "Werknemers nemen onvoldoende verantwoordelijkheid voor hun eigen positie op de arbeidsmarkt", aldus het rapport. De werkgevers vinden dat werknemers moeten leren nadenken over de eigen mobiliteit en dat verworven rechten hierbij niet meer leidend moeten zijn. Een reeks maatregelen die hierbij kan helpen: - vroegtijdige overgangsregeling treffen - tijdelijke aanvulling op salaris - geleidelijke overstap naar lager salaris - tijdelijk fiscale voordelen - beveiliging van de pensioenrechten. Wat er met deze en de vele andere suggesties zal gebeuren, is onduidelijk. Minister De Geus zegt er niet veel meer over dan dat hij ze wil bespreken met de uitvoeringsorganisaties.

Eerder schreven we over de burgerpanels van minister De Geus. Onlangs heeft de minister de resultaten van deze panels naar de Tweede Kamer gestuurd.
De verleiding is groot om hier cynisch over te doen. Bijvoorbeeld dat werklozen en werkgevers elkaar de schuld geven van problemen. Werkgevers selecteren op uiterlijk ("hoofddoekje"), zeggen de werklozen. Nee hoor, werklozen spreken vaak onvoldoende de taal, aldus de werkgevers.

Toch geeft de rapportage aardige voorbeelden van problemen en van oplossingen. Zo signaleren de werkgevers een cultuurprobleem. "Werknemers nemen onvoldoende verantwoordelijkheid voor hun eigen positie op de arbeidsmarkt", aldus het rapport.
De werkgevers vinden dat werknemers moeten leren nadenken over de eigen mobiliteit en dat verworven rechten hierbij niet meer leidend moeten zijn. Een reeks maatregelen die hierbij kan helpen:
- vroegtijdige overgangsregeling treffen
- tijdelijke aanvulling op salaris
- geleidelijke overstap naar lager salaris
- tijdelijk fiscale voordelen
- beveiliging van de pensioenrechten.

Wat er met deze en de vele andere suggesties zal gebeuren, is onduidelijk. Minister De Geus zegt er niet veel meer over dan dat hij ze wil bespreken met de uitvoeringsorganisaties.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?