Werknemers keren terug van vakantie: geef ze feedback én tijd om te wennen

Vakantie biedt uw werknemers de mogelijkheid om hun batterij helemaal op te laden na een drukke werkperiode. Ze hebben tijdens hun vakantie soms nieuwe inzichten opgedaan en kunnen er na terugkeer op het werk weer volop tegenaan. Maar er zijn ook werknemers die na hun vakantie minder gemotiveerd terugkeren en geconfronteerd worden met een volle mailbox en taken die zijn blijven liggen. Dit kan een impact hebben op de productiviteit en efficiëntie van het team. Deze tips helpen u op weg om werknemers weer enthousiast te krijgen voor het werk na de vakantie.

Na een periode van rust kan iedereen er weer vol tegenaan, dat is de bedoeling. Maar niet iedereen kan rust vinden tijdens de vakantieperiode. En sommigen zijn zó uitgerust, dat ze na hun vakantie met een motivatiedipje kampen. Recruitmentbureau Robert Half geeft tips om ervoor te zorgen dat de dynamiek op de werkvloer niet afneemt.

Motivatiedip is een normaal verschijnsel
Vakantie is belangrijk voor de werksfeer én voor de motivatie van uw werknemers. Het vooruitzicht van een paar weekjes vakantie geeft werknemers soms vleugels. Ze zetten een laatste keer alles op alles, want straks kunnen ze heerlijk ontspannen. Dat het ná de vakantie net iets moeilijker is om er weer in te vliegen, valt eenvoudig te verklaren:

Een vakantieperiode gaat vaak gepaard met prachtige reisbestemmingen en onvergetelijke ontmoetingen. Geen wonder dat de tijd voorbijvliegt. Bij terugkomst thuis kan elke werkdag op elkaar lijken. De gebruikelijke routine wordt hervat en de vakantie lijkt plotseling aanzienlijk te zijn ingekort.

Een logisch gevolg van één of meerdere weken afwezigheid: een uitpuilende mailbox. Niet meteen een leuke binnenkomer. Om nog maar te zwijgen over alle taken die zijn blijven liggen. Daarnaast is de kans groot dat andere collega’s wél nog met verlof zijn, waardoor de werkvloer mogelijk met onderbezetting kampt.

Het verschil tussen niets doen en werken tegen tijdsdruk is groot. Wanneer we opnieuw aan de slag gaan, zijn we het werkritme niet meer gewend en lijken we opeens handen tekort te komen.

Motiveren begint al vóór de vakantie
Werknemers die na hun vakantie minder gemotiveerd terugkeren, voelen zich minder verbonden met de organisatie. Dit kan een impact hebben op de productiviteit en efficiëntie van het team. Er bestaan diverse benaderingen om werknemers te stimuleren na vakantieperiodes:

  • Post-vakantiedips kunnen het best preventief worden bestreden. Werk een haalbare vakantieplanning uit, zodat de werklast ondanks de afwezigheden nooit te hoog ligt.
  • Een evenwichtige bezetting tijdens de vakantieperiodes kan gunstig zijn voor zowel vakantiegangers als hun collega's die aan het werk zijn. Enerzijds kunnen de achterblijvers alles bijhouden en halen ook tijdens de zomerperiode voldoening uit hun werk. Anderzijds zijn de vakantiegangers opgelucht dat de belangrijkste opdrachten niet zijn blijven liggen.
  • Dankzij de goede opvolging door hun collega’s, kunnen de terugkeerders het post-vakantietijdperk weer met een schone lei beginnen.

Geef terugkomers feedback én tijd
Het is een goed idee om na de vakantieperiode van een werknemer een evaluatiemoment in te plannen. Zo wordt niet alleen de motivatie van de werknemer gepeild, maar kunnen ook nieuwe inzichten ontstaan. Want wie terugkeert van vakantie, heeft vaak een nieuw perspectief met een verfrissende kijk op bepaalde projecten. Door zélf betrokkenheid te tonen, bevordert u weer de betrokkenheid van werknemers.

Belangrijk is wel dat medewerkers tijd en ruimte krijgen om weer vertrouwd te raken met het werkritme. Vermijd in de eerste dagen na terugkeer vakantiegangers te belasten met lastige vraagstukken en cruciale vergaderingen. Probeer dat een week later, want dan zullen werknemers waarschijnlijk weer gemotiveerd zijn om hun werk voluit op te pakken.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?