Een kroket, of een tosti, dat lusten we nog steeds graag als we lunchen op het werk. Of we smeren een boterham met pindakaas én jam. Ruim een derde (36%) van de werknemers wil graag gezonder eten, maar de meeste werkgevers doen helemaal niets om gezond eten te stimuleren.
Bijna 6 van de tien (58%) werkgevers maken zich niet druk om het aanbod van vette snacks in de bedrijfskantine en doen niets om gezond eetgedrag te bevorderen. Dat blijkt uit onderzoek voor Eurest onder 1.003 werkende Nederlanders naar het lunchgedrag op het werk.
Kroketten, tosti’s en pindakaas
Naast een verantwoorde soep of quinoasalade, prijkt de vette hap nog altijd bovenaan de bedrijfsmenu’s. De kroket is het favoriete guilty pleasure tijdens de Nederlandse werklunch, gevolgd door de tosti. Ook zijn Nederlanders koningen van de ‘foute’ belegcombinaties, waarbij het ingrediënt pindakaas vaak de hoofdrol speelt.
Top 5 guilty pleasures bedrijfskantine |
Top 5 ‘foute’ belegcombinatie |
Kroket |
Brood met speculaas |
Tosti |
Pindakaas en hagelslag |
Hagelslag |
Banaan met pindakaas |
Gehaktbal |
Pindakaas en jam |
Frikandel |
Banaan met chocopasta |
Ondanks de behoefte om gezond te eten, kiezen we toch voor een ongezonde snack. Maar door informatie te geven over goede en gezonde alternatieven, maak je medewerkers bewust en worden zij gestimuleerd om gezonder te eten, stelt Eurest.
Gezonder als er collega’s bij zijn
Het maken van een gezonde lunchkeuze lijkt voor een deel een imagokwestie. Eén op de tien werknemers zegt gezonder te eten in het bijzijn van collega’s. Ook wordt in bijzijn van anderen langzamer gegeten, waardoor mensen sneller een verzadigd gevoel krijgen.
Een gezamenlijke lunchruimte is dus niet alleen goed voor de sociale interactie, maar stimuleert wellicht ook dat mensen gezonder en bewuster gaan eten.