VAR geldig tot april 2016, maar soms is toch nieuwe nodig

Op 1 april 2016 wijzigt de regelgeving rondom de VAR. Zolang de opdrachtnemer hetzelfde werk doet, onder dezelfde voorwaarden, blijft zijn oude VAR geldig. Maar soms is toch een nieuwe VAR-verklaring nodig. De Belastingdienst heeft een tool online gezet, waarmee u dit kunt checken.

Opdrachtnemers moeten een geldige VAR-verklaring aan hun opdrachtgever laten zien. Deze moet een kopie van de VAR met het identiteitsbewijs van de opdrachtnemer bewaren in de administratie, zodat er bewijs is dat geen arbeidsrelatie bestaat met de opdrachtnemer. Op deze manier zijn opdrachtgevers gevrijwaard van het betalen van sociale premies.

Toch nieuwe VAR aanvragen
Een VAR voor 2014 en 2015 blijft in principe geldig totdat de nieuwe wet- en regelgeving op 1 april 2016 ingaat.

Maar let op, want zodra het werk, de omstandigheden of voorwaarden veranderen waaronder het werk gebeurt, is een nieuwe VAR-verklaring wél nodig. Dat is ook zo, als een opdrachtnemer nog geen VAR-verklaring heeft.

Tool VAR aanvragen
De Belastingdienst heeft de tool 'Wel of geen Verklaring arbeidsrelatie aanvragen' online gezet, waarmee u zelf eenvoudig kunt checken of het nodig is een nieuwe VAR aan te vragen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?