Personeelsnet

Tijd voor talentmanagement?

Voor veel bedrijven is het niet de tijd voor lange termijn HR-beleid. Met de recessie is het alle hens aan dek: bezuinigingen op de personeelskosten staan voorop. Voor werkgevers die wat verder vooruit (kunnen) denken: twee interessante bronnen over retentiemanagement en over talentmanagement.

Voor veel bedrijven is het niet de tijd voor lange termijn HR-beleid. Met de recessie is het alle hens aan dek: bezuinigingen op de personeelskosten staan voorop.
Voor werkgevers die wat verder vooruit (kunnen) denken: twee interessante bronnen over retentiemanagement en over talentmanagement.

Veel informatie over retentiemanagement
Op de site Retentie-management.com staat "het binden en boeien van personeel centraal". Initiatiefnemer van de site is de vlaming Lodi Planting, voormalige recruitment-consultant en community-manager bij IKKI België.
Op de site vinden we naast een interessant weblog van Planting en een uitgebreid overzicht van interessante bronnen (zowel van boeken als van sites) op het terrein van Beste Werkgever, betrokkenheid, employer branding, motivatie, retentiebeleid en werkplezier.
En voor wie nog meer wil lezen over retentiemanagement, geeft de site een gratis e-book van Lodi Planting weg.

Onderzoek naar talentmanagement
Een andere interessant site voor HR-professionals die geïnteresseerd zijn in de lange termijn, is SMETM, de social media enquête talentmanagement.
Helma van den Berg heeft het initiatief genomen voor een onderzoek naar talentmanagement.
"SMETM is ontstaan omdat ik, toen ik me voor mijn werk moest verdiepen in wat organisaties doen op het gebied van talentmanagement, er achter kwam dat we dat in Nederland niet weten. Er is géén groot onderzoek gedaan op dit gebied. Dit komt waarschijnlijk doordat we niet weten wat werkenden nu willen als het gaat om hun ontwikkeling. Er is nergens de mogelijkheid om dat kenbaar te maken. Dus hoe wil je dan dat organisaties weten wat ze moeten aanbieden?”

Zonder bemoeienis van dure onderzoeksbureaus heeft Van den Berg met hulp van verschillende participanten een onderzoek opgezet naar talentmanagement. Via de SMETM-site zijn vragenlijsten te vinden waar zowel werknemers als HR-professionals hun mening kunnen geven over talentmanagement.
De tussenresultaten van het onderzoek worden via de site gepubliceerd. Verder biedt de site interviews over talentmanagement en een weblog waarin verschillende experts hun visie geven.

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?