Technisch opgeleide moeders zijn inspiratie voor hun dochters

Ben je een technisch opgeleide moeder? Dan is de kans groter dat je dochter een technisch vakkenpakket kiest op de middelbare school. Want ouders hebben een grote invloed op de vakkenkeuze van hun kinderen, vooral als het gaat om technische vakken. Opvallend is ook, dat technische opgeleide moeders hun zonen nóg meer inspireren om ook de techniek in te gaan.

In 2022 koos nog 28 procent van de jongens in het vierde leerjaar van het voortgezet onderwijs voor een technisch vakkenpakket. Bij meisjes was dit slechts 10 procent. Jongens kiezen dus over het algemeen nog steeds vaker voor techniek dan meisjes, ongeacht het type onderwijs dat ze volgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.

Ouders en kinderen met een ‘technische knobbel’
Kinderen met technisch opgeleide ouders kiezen vaker voor technische vakken. Dit geldt vooral voor meisjes met een technisch opgeleide moeder: 21 procent van deze meisjes volgt een technisch vakkenpakket, vergeleken met 10 procent van de meisjes zonder technisch opgeleide moeder. Ook jongens met een technisch opgeleide moeder kiezen vaker voor technische vakken: 40 procent tegenover 28 procent van de jongens zonder technisch opgeleide moeder.

technisch-vakkenpakket-n.png

De invloed van de vader is vergelijkbaar. Leerlingen met een technisch opgeleide vader kiezen vaker voor een technisch vakkenpakket dan leerlingen zonder technisch opgeleide vader. Deze invloed is gelijk voor zowel jongens als meisjes.

Invloed van onderwijsniveau op de keuze van kinderen
Het onderwijsniveau van de ouders speelt ook een rol bij de keuze voor technische vakken, vooral bij meisjes. Meisjes met ouders die een hbo- of universitaire opleiding hebben afgerond, kiezen vaker voor een technisch vakkenpakket dan andere meisjes. Bij jongens maakt het opleidingsniveau van de ouders minder verschil: zij kiezen even vaak voor technische vakken, ongeacht het opleidingsniveau van hun ouders.

De conclusie is dus: hebben ouders een technische achtergrond of een hoge opleiding? Dan is de kans een stuk groter dat hun kinderen ook voor een technische richting kiezen. Vooral meisjes laten zich hierdoor beïnvloeden.
Het is dus duidelijk dat de opleiding en het beroep van ouders een belangrijke rol spelen in de vakkenkeuze van hun kinderen, wat weer invloed kan hebben op hun toekomstige carrièrekeuzes.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?