Personeelsnet

‘Quarantainefonds met looncompensatie nodig als werknemers thuisblijven’

Als werknemers uit voorzorg in quarantaine gaan, moet de werkgever wel het salaris doorbetalen. Een claim indienen bij de ziekteverzuimverzekeraar kan niet, want de werknemer is niet ziek. Vooral kleine werkgevers kunnen dan flink in de problemen komen. Vakbonden én de werkgevers pleiten daarom voor een quarantainefonds waar werkgevers de salariskosten terug kunnen vragen van werknemers die in quarantaine zitten.

Wanneer de coronamelder app een waarschuwing geeft, kan het betekenen dat binnen korte tijd meerdere collega’s in quarantaine moeten gaan. Niet iedereen kan thuis productief zijn voor het bedrijf; er zijn nog steeds veel werkzaamheden die alleen op de werkplek plaats kunnen vinden. Dat is vooral voor kleine werkgevers een vervelende situatie. Zij moeten de thuiszittende werknemers doorbetalen en tegelijkertijd ook vervanging inhuren.

De werknemers in quarantaine zijn niet ziek en houden recht op hun salaris. De ziekteverzuimverzekering betaalt om die reden ook niet uit en accepteert eventuele ziekmeldingen wegens quarantaine ook niet.

Gezien deze problemen, willen werkgevers soms liever niet dat werknemers de coronamelder app op hun telefoon zetten. Vakbonden CNV en FNV krijgen meldingen van hun leden dat werkgevers de app soms ‘verbieden’, hoewel daar geen juridische basis voor is.

Vakbonden en werkgevers willen quarantainefonds
Werkgeversorganisatie AWVN en de vakbonden pleiten nu voor compensatie van werkgevers, omdat de bestaande coronamaatregelen uit het noodpakket alleen ingeroepen kunnen worden als er ook sprake is van omzetverlies. Maar dat is in sommige sectoren juist niet het probleem, want in sectoren als de zorg en distributie gaan de omzetten omhoog, maar komen werkgevers vooral handen tekort.

CORONA EN HR: Handige HR-tools voor die nu mooi van pas komen

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?