Let op: NOW1 ontvangen? Vraag dan voor 31 oktober definitieve berekening aan

Als u aan het begin van de coronacrisis NOW-loonsubsidie hebt ontvangen, heeft u nog maar twee weken de tijd om een definitieve berekening in te leveren. Dat is belangrijk, want de NOW1 was een voorschot op basis van schattingen. Nu is het tijd om cijfers aan te leveren waarmee het definitieve bedrag wordt vastgesteld. Doet u dit niet, dan moet u het hele NOW-bedrag terugbetalen.

Veel werkgevers die een voorschot hebben ontvangen voor de eerste aanvraagperiode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) zijn zich er niet van bewust dat ze zélf de definitieve berekening van de tegemoetkoming NOW moeten aanvragen. UWV heeft werkgevers een brief gestuurd en start ook een communicatiecampagne om werkgevers te informeren. ‘We willen voorkomen dat ze straks voor onaangename verrassingen komen te staan.’

Van de 140 duizend werkgevers die gebruik hebben gemaakt van NOW1, moeten nog 55 duizend een definitieve berekening aanvragen bij UWV. U heeft daar nog twee weken de tijd voor, tot 31 oktober 2021.
Doet u dit niet, dan moet het hele voorschot worden terugbetaald! U kunt de definitieve berekening hier aanvragen op de website van het UWV.

Voorschot op basis van schatting
In de eerste periode van de coronacrisis, konden werkgevers NOW1 aanvragen over de periode maart, april en mei 2020. De loonsubsidie die werd verstrekt, was een voorschot op basis van de loonsom in januari 2020 en het geschatte omzetverlies.

Nu moet worden bepaald waar de werkgever écht recht op heeft. Dit gebeurt op basis van de daadwerkelijke loonsom en het daadwerkelijke omzetverlies. Dat kan betekenen dat UWV nog wat extra’s uitkeert, maar het kan ook leiden tot een terugvordering.

Ook aanvragen zonder verklaring accountant
Als de berekening wordt ingediend bij het UWV, moeten werkgevers in sommige gevallen een accountantsverklaring meesturen. Dat is mogelijk de reden dat zoveel werkgevers de berekening nog niet hebben ingestuurd.

UWV adviseert werkgevers de aanvraag toch te doen, ook zonder accountantsverklaring.  U heeft na de aanvraag nog veertien weken de tijd om daarna alsnog de accountantsverklaring in te dienen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?