Nieuwe voorzitters SER en FNV moeten polder impuls geven

De Nederlandse overlegpolder krijgt twee nieuwe hoofdrolspelers. Wiebe Draijer wordt vanaf 1 september 2012 de nieuwe voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. Ton Heerts is voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de FNV en van de nieuwe vakbeweging in oprichting.

Wiebe Draijer (46 jaar) volgt vanaf 1 september 2012 Alexander Rinnooy Kan op als SER-voorzitter. Draijer is managing partner van adviesbureau McKinsey Benelux en was ook lid van het Innovatieplatform van overheid en deskundigen, dat innovatie en ondernemerschap in Nederland wilde stimuleren. Hij is verder mede-initiatiefnemer van het onlinediscussie- en actieplatform De Nationale Dialoog, dat van start ging onder de naam 21minuten.nl.

Minister Kamp zegt blij te zijn dat Draijer zich, met zijn achtergrond in het bedrijfsleven, wil inzetten voor de publieke zaak. Kamp: “Draijer is een man met bijzondere kwaliteiten, die de SER nieuwe impulsen zal geven. Ik ben blij dat hij met zijn achtergrond in het bedrijfsleven de ambitie heeft zich in te zetten voor de publieke zaak.”

Impasse overlegeconomie doorbreken
Ook werkgeversvoorzitter Wientjes is blij met de benoeming en zegt veel vertrouwen te hebben in Draijer. 'Hij heeft brede maatschappelijke ervaring op het gebied van onderwijs, innovatie, ondernemerschap en versterking van concurrentiekracht'. Wel hoopt Wientjes dat ‘Draijer erin slaagt de impasse in de overlegeconomie te doorbreken’.

Wientjes bedoelt met de impasse onder andere de verwarde staat waarin Nederlands grootste vakbond op dit moment verkeert. Nadat een interne ruzie over het pensioenakkoord uitliep op het uiteenvallen van de FNV, worden langzaam de contouren van de nieuwe vakbeweging zichtbaar.

Ton Heerts voorzitter vakcentrale FNV
De huidige FNV-voorzitter, Agnes Jongerius, zal op 23 juni haar functie neerleggen. Vakbondsman en oud-kamerlid Ton Heerts is voorgedragen als kandidaat-voorzitter van de FNV en ook voor de nieuwe vakbeweging in oprichting. Volgens bemiddelaar en probleemoplosser Jetta Klijnsma, is Heerts in ieder geval  ‘met zijn brede maatschappelijke ervaring en achtergrond in de vakbeweging de juiste persoon op de juiste plaats om de vakbeweging van de 21e eeuw te leiden’. Op 23 juni zal het congres stemmen over de benoeming van Heerts.

Ton Heerts (1966) begon zijn loopbaan bij de Koninklijke Marechaussee en werd in 1993 lid van het algemeen bestuur van collega-vakcentrale CNV namens de Marechausseevereniging. In 2000 is hij gekozen als voorzitter van de vakbond voor militair personeel AFMP. In 2003 trad hij toe tot het federatiebestuur van de FNV. In 2006 werd hij gekozen als lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, waar hij woordvoerder was op de portefeuilles sociale zaken, justitie en financiën. Na de val van het kabinet in februari 2010 stelde hij zich niet meer verkiesbaar. Nu is hij directeur van het Nationaal Fonds voor Vrijheid en Veteranenzorg.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?