Nieuwe hitlijst voor vacaturesites

Er is een nieuwe hitlijst van vacaturesites. OTYS, een leverancier van recruitmentsystemen, publiceert maandelijks een top 20 van de vacaturesites die het meest gebruikt worden. De top 20 geeft aan welke vacaturesites het meeste bezoek opleveren voor de adverteerders die het OTYS-systeem gebruiken. Dat zijn er bijna 500, waaronder een groot aantal werving & selectiebureaus. Hoewel dat geen representatief beeld oplevert van de hele markt, geeft het toch een aardige indicatie. Top 5 vacaturesites volgens OTYS Weinig verrassend scoren bij OTYS de Nationale Vacaturebank en Monsterboard het best. De OTYS top 5: 1 Nationale Vacaturebank (44,00%) 2 Monsterboard (43,14%) 3 Total Jobs (20,86%) 4 Jobbing Mall (16,86%) 5 Vacaturebank.nl (15,14%) Andere lijsten Overigens zijn er nog meer lijsten die vacaturesites scoren. Daarbij is de steeds de vraag wat deze onderzoeken precies meten, hoe betrouwbaar ze zijn en daarmee wat je er eigenlijk mee kunt. Zo vraagt Intelligence Group maandelijks zo'n 1400 personen welke vacaturesite zij gebruiken (of zouden gebruiken) in het ArbeidsmarktGedrag Onderzoek (AGO). HRlog publiceert eens per kwartaal een top 40 van best bezochte banensites. Nadeel van deze lijst is dat deze alleen het gebruik meet van mensen die in hun webbrowser de Alexa-toolbar hebben geïntegreerd. Omdat deze groep relatief beperkt is, kan de HRlog top 40 relatief eenvoudig worden gemanipuleerd. Daarnaast zijn er algemene marketingonderzoeken die het daadwerkelijke bezoek aan vacaturesites meten, zoals STIR, Multiscope en Comscore. De gegevens van deze onderzoeken die doorgaans alleen beschikbaar zijn voor abonnementhouders, zijn minder specifiek dan de andere ranglijsten. Trends volgen Elke top 10, 20 of top 40 heeft zijn eigen eigenaardigheden. Maar om de trends te volgen, is het interessant om de nieuwe ranglijst van elk te vergelijken met de voorgaande. Zo moeten we straks aan deze hitlijsten kunnen zien of een nieuwe, algemene vacaturesite als NUwerk straks een echte bedreiging wordt voor de Nationale Vacaturebank en Monsterboard.

Er is een nieuwe hitlijst van vacaturesites. OTYS, een leverancier van recruitmentsystemen, publiceert maandelijks een top 20 van de vacaturesites die het meest gebruikt worden.

De top 20 geeft aan welke vacaturesites het meeste bezoek opleveren voor de adverteerders die het OTYS-systeem gebruiken. Dat zijn er bijna 500, waaronder een groot aantal werving & selectiebureaus.
Hoewel dat geen representatief beeld oplevert van de hele markt, geeft het toch een aardige indicatie.

Top 5 vacaturesites volgens OTYS
Weinig verrassend scoren bij OTYS de Nationale Vacaturebank en Monsterboard het best.

De OTYS top 5:
1 Nationale Vacaturebank (44,00%)
2 Monsterboard (43,14%)
3 Total Jobs (20,86%)
4 Jobbing Mall (16,86%)
5 Vacaturebank.nl (15,14%)

Andere lijsten
Overigens zijn er nog meer lijsten die vacaturesites scoren. Daarbij is de steeds de vraag wat deze onderzoeken precies meten, hoe betrouwbaar ze zijn en daarmee wat je er eigenlijk mee kunt.
Zo vraagt Intelligence Group maandelijks zo'n 1400 personen welke vacaturesite zij gebruiken (of zouden gebruiken) in het ArbeidsmarktGedrag Onderzoek (AGO).
HRlog publiceert eens per kwartaal een top 40 van best bezochte banensites. Nadeel van deze lijst is dat deze alleen het gebruik meet van mensen die in hun webbrowser de Alexa-toolbar hebben geïntegreerd. Omdat deze groep relatief beperkt is, kan de HRlog top 40 relatief eenvoudig worden gemanipuleerd.

Daarnaast zijn er algemene marketingonderzoeken die het daadwerkelijke bezoek aan vacaturesites meten, zoals STIR, Multiscope en Comscore. De gegevens van deze onderzoeken die doorgaans alleen beschikbaar zijn voor abonnementhouders, zijn minder specifiek dan de andere ranglijsten.

Trends volgen
Elke top 10, 20 of top 40 heeft zijn eigen eigenaardigheden. Maar om de trends te volgen, is het interessant om de nieuwe ranglijst van elk te vergelijken met de voorgaande. Zo moeten we straks aan deze hitlijsten kunnen zien of een nieuwe, algemene vacaturesite als NUwerk straks een echte bedreiging wordt voor de Nationale Vacaturebank en Monsterboard.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?