Nieuw HR-jargon: Inspectie SZW en Vitaliteitspakket

Met Prinsjesdag heeft minister Henk Kamp in zijn begroting voor 2012 twee nieuwe begrippen geïntroduceerd: de Inspectie SZW en het Vitaliteitspakket. Belangrijk voor de minister is het pensioenakkoord dat sociale partners en het kabinet deze zomer hebben gesloten. In de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid somt Henk Kamp al het huiswerk op dat zijn ministerie heeft gekregen om het pensioenakkoord mogelijk te maken. Duurzame inzetbaarheid Om langer te kunnen doorwerken, zijn "gezondheid, scholing en mobiliteit" belangrijk. "Dit is in de eerste plaats een zaak van werkenden en hun eventuele werkgevers", schrijft Kamp in zijn beleidsagenda. "De overheid moet de werkenden en hun werkgevers hierbij optimaal stimuleren en ondersteunen." Kamp wil dit doen met het Vitaliteitspakket. Onderdeel hiervan zijn een mobiliteitsbonus voor werkgevers bij het aannemen van 55-plussers, arbeidsgehandicapten en uitkeringsgerechtigden van 50 jaar en ouder. Ook komt er een vitaliteitsspaarregeling waarmee werknemers kunnen investeren in hun eigen "duurzame inzetbaarheid". Deze nieuwe spaarregeling komt in de plaats van de populaire spaarloonregeling en de levensloopregeling. Daarnaast bevat het vitaliteitspakket een nieuwe werkbonus die ouderen (61-plussers) met een lager inkomen moet stimuleren langer door te werken. Ook wil Kamp sociale partners compenseren voor "een extra inzet op het introduceren van een Van-Werk-Naar-Werk budget en intersectorale scholing". Minister Kamp denkt dat hij het Vitaliteitspakket in 2013 kan invoeren. Hij heeft zeker nog een jaar nodig om alle maatregelen hiervoor uit te werken. Inspectie SZW Eerder al gaat de Inspectie SZW van start. Per 1 januari 2012 fuseren de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) tot de nieuwe inspectie. Of daarmee de Arbeidsinspectie definitief verdwijnt, valt nog te bezien. In 1994 had het ministerie al verschillende inspecties, waaronder de Arbeidsinspectie, laten fuseren tot één nieuwe organisatie, I-SZW. De nieuwe naam leidde alleen maar tot verwarring onder werkgevers. Anderhalf jaar later was dit voor het ministerie aanleiding om I-SZW weer om te dopen tot Arbeidsinspectie.

MInister Henk Kamp introduceert het Vitaliteitspakket en de Inspectie SZWMet Prinsjesdag heeft minister Henk Kamp in zijn begroting voor 2012 twee nieuwe begrippen geïntroduceerd: de Inspectie SZW en het Vitaliteitspakket.

Belangrijk voor de minister is het pensioenakkoord dat sociale partners en het kabinet deze zomer hebben gesloten.
In de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid somt Henk Kamp al het huiswerk op dat zijn ministerie heeft gekregen om het pensioenakkoord mogelijk te maken.

Duurzame inzetbaarheid
Om langer te kunnen doorwerken, zijn "gezondheid, scholing en mobiliteit" belangrijk. "Dit is in de eerste plaats een zaak van werkenden en hun eventuele werkgevers", schrijft Kamp in zijn beleidsagenda. "De overheid moet de werkenden en hun werkgevers hierbij optimaal stimuleren en ondersteunen."

Kamp wil dit doen met het Vitaliteitspakket. Onderdeel hiervan zijn een mobiliteitsbonus voor werkgevers bij het aannemen van 55-plussers, arbeidsgehandicapten en uitkeringsgerechtigden van 50 jaar en ouder.
Ook komt er een vitaliteitsspaarregeling waarmee werknemers kunnen investeren in hun eigen "duurzame inzetbaarheid". Deze nieuwe spaarregeling komt in de plaats van de populaire spaarloonregeling en de levensloopregeling.
Daarnaast bevat het vitaliteitspakket een nieuwe werkbonus die ouderen (61-plussers) met een lager inkomen moet stimuleren langer door te werken. Ook wil Kamp sociale partners compenseren voor "een extra inzet op het introduceren van een Van-Werk-Naar-Werk budget en intersectorale scholing".

Minister Kamp denkt dat hij het Vitaliteitspakket in 2013 kan invoeren. Hij heeft zeker nog een jaar nodig om alle maatregelen hiervoor uit te werken.

Inspectie SZW
Eerder al gaat de Inspectie SZW van start. Per 1 januari 2012 fuseren de Arbeidsinspectie, de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) tot de nieuwe inspectie.

Of daarmee de Arbeidsinspectie definitief verdwijnt, valt nog te bezien.
In 1994 had het ministerie al verschillende inspecties, waaronder de Arbeidsinspectie, laten fuseren tot één nieuwe organisatie, I-SZW. De nieuwe naam leidde alleen maar tot verwarring onder werkgevers. Anderhalf jaar later was dit voor het ministerie aanleiding om I-SZW weer om te dopen tot Arbeidsinspectie.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?