Nederlandse werknemer zit bijna 11 uur op een doordeweekse dag

Nederland is Europees kampioen zitten: op een werkdag zitten we in totaal wel 11 uur en in het weekend altijd nog 8 uur per dag. Eén uur per werkdag brengen we zittend door in het woon-werkverkeer. Juristen, accountants en IT’ers zitten het meest. Door al dat zitten, lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Beeldschermwerkers hebben daarnaast ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders.

Langdurig zitten verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Om deze ontwikkeling tegen te gaan, is er de Nationale Beweegminuut die zitwerkend Nederland oproept om iedere werkdag om 11:00 uur ’s ochtends in ieder geval één minuut te bewegen.

Door corona zaten we nog meer dan anders
Tijdens de coronapandemie en door het thuiswerken nam het aantal zituren toe. Dit blijkt uit cijfers van TNO, die in de factsheet ‘Zitten tijdens werk 2022’ staan. Uit nieuwe cijfers van het RIVM in samenwerking met het CBS blijkt dat het aantal uren dat Nederlandse werknemers gemiddeld op een doordeweekse dag zitten is gestegen.

Het langdurige zitten is helaas niet te compenseren door drie keer per week te gaan sporten. Wanneer het zitten met beeldschermwerk wordt gecombineerd, is er ook nog eens sprake van een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders. Juristen, accountants en software- en app-ontwikkelaars zijn koploper met een gemiddelde zittijd op het werk van minstens 7,5 uur per dag. Van alle sectoren scoort de ICT-sector het hoogst met een gemiddelde zittijd van 7,2 uur per tijdens het werk. De oplossing is simpel: regelmatig even opstaan en bewegen.

Campagne meer bewegen tijdens een werkdag
Om werkenden met een zittend beroep bewust te maken van de risico’s van lang zitten en weinig bewegen tijdens de werkdag werd vanuit de campagne een aantal middelen ontwikkeld die daarbij helpen. Zo is er Billy de Chatbot, een whatsappdienst die werkenden aanspoort om meer te bewegen door handige tips te geven.

Op de campagnewebsite vinden werkenden verder instructievideo’s van Olga Commandeur met bewegingen, factsheets met feiten en cijfers en online communicatiemiddelen. Bedrijven kunnen een Beweegworkshop van Olga Commandeur winnen door hun gouden tip in te zenden over wat zij doen om vaker te bewegen.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?