Personeelsnet

Nederlandse ouders hebben last van vooroordelen op het werk

Werknemers met kinderen lopen tegen vooroordelen aan van collega’s en managers. Het grootste vooroordeel is dat ouders vaker vrij moeten nemen en dat ze minder tijd hebben om te werken.

Een kwart van de vrouwen verwacht dat leidinggevenden het ouderschap als nadeel zien. Bij mannen ligt dat percentage op 16 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van vacaturesite Indeed.

Vrouwen zijn ook op andere punten negatiever dan mannen over de uitwerking van het ouderschap op hun werk. Want 15 procent denkt dat hun baas de aankondiging van een kind slecht nieuws vindt. Bij mannen ligt dat percentage op 4 procent. Opvallend is dat bijna vier op de tien ouders aangeeft dat hij of zij na de geboorte van het kind er eigenlijk nog niet klaar voor was om weer aan de slag te gaan.

Medewerkers met kinderen functioneren goed
Als het om het functioneren gaat van medewerkers met kinderen, geeft 60 procent aan dat dit niet is veranderd nadat hij of zij een kind heeft gekregen. Bijna een kwart zegt zelfs beter te zijn gaan presteren, tegenover 11 procent die het naar eigen zeggen slechter doet op de werkvloer.

Maar werknemers met kinderen denken dat hun collega’s er wél minder positief over denken. Dat komt door de vooroordelen over het ouderschap, waar werkende ouders nog steeds tegenaan lopen. In de praktijk blijkt echter dat medewerkers met kinderen juist heel efficiënt en creatief zijn in het vinden van oplossingen als hun ouderschap en werk met elkaar in conflict dreigen te komen. Daarbij kan de werkgever ondersteuning bieden om werk en privé goed met elkaar te kunnen combineren.

Werkgever kunnen werk en ouderschap makkelijker maken
Werkgevers met flexibiliteit veel doen om de combinatie werk en ouderschap te vergemakkelijken. De respondenten noemen bijvoorbeeld de mogelijkheid om de ene dag wat langer te werken en de andere wat korter. Ook worden thuiswerken en meer (betaald) ouderschapsverlof als mogelijkheid gezien.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?