Korter doorbetalen bij ziekte is slecht voor werkgelegenheid

Wat werkt wel en wat niet om meer mensen aan het werk te krijgen en te houden? Minder loondoorbetaling bij ziekte is geen goed idee, want dat kost werkgelegenheid. Het zelfde geldt voor het terugbrengen van de maximale WW-duur. Maar belastingmaatregelen voor moeders met jonge kinderen, zijn wel effectief.

Dit zijn drie bevindingen uit het CPB Boek 16 'Kansrijk Arbeidsmarktbeleid' dat onlangs is gepubliceerd. In het boek worden de effecten van tientallen mogelijke beleidsmaatregelen in kaart gebracht die de overheid zou kunnen nemen om de arbeidsmarkt te verbeteren. Bijvoorbeeld ingrepen op het gebeid van fiscale stimulering van arbeidsparticipatie, socialezekerheidsuitkeringen en ontslagbescherming.

Ingrijpen in de sociale zekerheid
Maatregelen die de hoogte, het bereik en de duur van uitkeringen in de sociale zekerheid beperken, leveren vrijwel altijd meer werkgelegenheid op. Maar deze maatregelen leiden ook tot meer inkomensongelijkheid.

Dit geldt bijvoorbeeld voor het verkorten van de maximale WW-duur naar 12 maanden, net als voor het beperken van de uitkeringshoogte in de diverse ziekte- en arbeidsongeschiktheidsregelingen.

Tweedeling verkleinen tussen vast en flex
Het verschil tussen tijdelijke en vaste contracten is in geen enkel ander OESO-land zo hoog als in Nederland en de doorstroming naar vaste contracten is beperkt.

Maatregelen die bij de ontslagbescherming het verschil verkleinen tussen flexibele vormen van arbeid en vaste contracten, hebben een kleinere tweedeling van de arbeidsmarkt tot gevolg.

Prikkels voor moeders met jonge kinderen
Fiscale stimulering van de arbeidsparticipatie heeft steeds minder effect in Nederland. Wel blijkt dat de keuze om wel of niet te gaan werken nog steeds gevoeliger is voor fiscale prikkels dan het aantal dagen per week waarop wordt gewerkt.

Vooral moeders van jonge kinderen zijn nog fiscaal te prikkelen om (meer) te gaan werken. Een hogere inkomensafhankelijke combinatiekorting of een lager kindgebonden budget zijn voorbeelden van maatregelen die relatief veel werkgelegenheid opleveren, aldus het CPB.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?