HR hoort bij de 8 beroepen van de toekomst

Veel van het werk dat we nu doen, zal in de toekomt worden uitgevoerd door software en robots. Dat zal vaak ook in samenwerking gaan met mensen, die daarnaast gewoon nodig blijven. Bovendien zijn er beroepen die juist aan kracht winnen door de opkomt van de vernieuwende technieken. En HR hoort daar helemaal bij.

De meest veelbelovende carrières van de toekomst, bestaan uit werkzaamheden die machinewerk aanvullen. Want machines en software kunnen de werkplek efficiënter maken, maar mensen zullen altijd een prominente rol spelen. Dat geldt zeker ook voor werkzaamheden die grotendeels afhankelijk zijn van menselijke vaardigheden en dus helemaal niet vervangen kunnen worden door een computer.

Vacaturesite Indeed bekeek door deze bril naar de vaardigheden die worden gevraagd in vacatures. Deze 8 beroepen kunnen vol vertrouwen naar de toekomst kijken:

Dit zijn de 8 beroepen van de toekomst

1. Cybersecurityexpert

Cyberaanvallen komen op steeds grotere schaal voor en worden steeds geavanceerder. Werkgevers zijn dan ook naarstig op zoek naar het juiste personeel om hun bedrijf te beschermen; wat heeft geleid tot een grotere vraag naar cybersecurityprofessionals. In Nederland werken al 61.600 mensen in dit domein. Het aantal cybersecurityvacatures steeg het afgelopen jaar met 86,4%. En over de afgelopen twee jaar, verviervoudigde het zelfs.
 

2. Data-wetenschapper

Professionals die technische en wetenschappelijke expertise kunnen combineren, worden zeer gewild. Werkzoekenden lijken al op de hoogte van deze trend: het aantal keer dat er naar een baan in de datawetenschappen wordt gezocht, is de laatste twaalf maanden met 86,18% gestegen.

3. Gezondheidszorgprofessional

De gezondheidssector blijft groeien. Uit data van Indeed blijkt dat bijna de helft van de verplegingsvacatures nog altijd moeilijk vervuld wordt. Voor gespecialiseerde banen duurt het nog langer. Werk in de zorg vraagt sterke sociale en communicatieve vaardigheden, toewijding en geduld. Dit zijn eigenschappen die niet zomaar door machines kunnen worden vervangen.

4. Marketing, communicatie en design

Creatieve beroepen die zich richten op een complexe combinatie van ideeën, woorden en beelden met gedeelde culturele en sociale waarden, worden waarschijnlijk niet zo snel overgenomen door machines. De hoeveelheid zoekopdrachten binnen deze branche door millennials was – in verhouding tot zoekopdrachten door babyboomers – in 2016 twee keer zo groot, stelt Indeed.

5. Bezorging / Logistiek management

In de Logistiek wordt volop geautomatiseerd. Maar er blijft altijd personeel nodig voor de zeer complexe, wereldwijde processen voor bezorging en de logistieke keten. Er is zowel meer vraag naar chauffeurs als naar senior logistiek professionals die logistieke procedures combineren en processen optimaliseren.

6. Human resources

Talent wordt steeds waardevoller en bedrijven strijden op internationaal niveau om de beste kandidaten. Ook HR merkt de gevolgen van automatisering: kandidaatselectie en -recruitment worden steeds meer datagedreven. Automatische screening op basis van machine learning en analytics worden populairder. Toch blijven intuïtie en empathie belangrijke competenties van HR-professionals. HR-professionals hebben de grootste kans van slagen wanneer ze soft skills en emotionele intelligentie combineren met software en analytics.
Twee nieuwe HR-banen staan meteen op de eerste en tweede plek in de top 10: Human Resource Administrator en Human Resource Officer. Ook een functie als Recruitment Manager laat een enorme groei zien.

7. ZZP’er / Gig worker

De gig-economie, oftewel platformeconomie, groeit in populariteit. Gig workers zijn mensen die zelfstandig werken en vaak slechts een kortstondig (dienst-)verband aangaan met een bepaald bedrijf. In 2017 werd bij Indeed steeds meer gezocht naar flexibel en parttimewerk. Waarschijnlijk zet deze trend voorlopig door. Deze groep bestaat voornamelijk uit millennials; meer dan 42% van hen zoekt naar flexibel, tijdelijk werk tegenover slechts elf procent van de mensen die geboren zijn tussen 1961 en 1980.

8. Kok

Koks combineren creatieve intelligentie en ingewikkelde handelingen op een manier die voor machines erg moeilijk is na te bootsen. Een derde van de vacatures in deze branche is moeilijk te vullen en blijft op Indeed meer dan zestig dagen openstaan. De top 3 van moeilijkst te vullen vacatures: souschef (41,3%), aankomend kok (29,5%), en chef de partie (26,7%).

 


MIS NIKS: 
Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?