Personeelsnet

Beroepsziekten te lijf met de RI&E

Jaarlijks overlijden ruim 4000 mensen aan de gevolgen van beroepsziekten en nog eens tienduizenden mensen raken (deels) arbeidsongeschikt. Met de juiste maatregelen kun je beroepsziekten te lijf gaan. De verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie helpt met een gestructureerde aanpak.

Bij beroepsziekten denken we al snel aan bijvoorbeeld longkanker door asbest. Maar ook astma, een versleten rug en burn-outs behoren tot beroepsziekten, die tot hoog verzuim en (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid kunnen leiden. De risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) helpt op een gestructureerde manier risico’s in beeld te brengen en maatregelen te nemen. Zo wordt niemand ziek door z’n werk, nu niet en in de toekomst niet.

Met de RI&E worden de mogelijke risico’s van de organisatie in kaart gebracht. Hierbij wordt zowel gekeken naar de direct zichtbare aandachtspunten, zoals snijgevaar bij machines of valgevaar bij werken op hoogte, als zaken die niet direct tot uitval leiden. Denk bijvoorbeeld aan langdurige blootstelling aan hoge werkdruk, fysieke belasting door tillen en blootstelling aan (gevaarlijke) stoffen.

Aan de slag tijdens de Week van de RI&E van 17 tot en met 21 juni

Tijdens de Week van de RI&E op een aantrekkelijke manier aan de slag met de RI&E: bekijk het activiteitenoverzicht op www.weekvanderie.nl voor mogelijkheden bij u in de buurt.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

 

 

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?