Altijd bereikbaar voor de baas: ruim twintig procent werknemers voelt die druk

Door de smartphone, is werkend Nederland op ieder moment verbonden met het werk, waar we ook zijn. Eén op de vijf werknemers voelt druk van de werkgever om ook buiten werktijd bereikbaar te zijn. Momenteel ligt een voorstel in de Tweede Kamer dat het recht op onbereikbaarheid wettelijk verankert. Bijna zeventig procent (69%) van werkend Nederland is niet op de hoogte van het feit dat deze wet eraan komt.

Dit blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet onder 1.082 Nederlandse medewerkers in loondienst. Ruim één op de vier (28%) van de ondervraagden geeft aan dat ze liever hebben dat het buiten werktijd niet mogelijk is om de zakelijke e-mail te checken, door bijvoorbeeld de server niet-actief te maken. Verder checkt 69 procent weleens zakelijke e-mail op dagen dat ze officieel vrij zijn, bijvoorbeeld tijdens een vakantie.

Nederland kent ‘recht op onbereikbaarheid’ nog niet
De afgelopen jaren is het gebruik van mobiele apparatuur onmisbaar geworden in het werk. Hierdoor is het aantal werkgerelateerde berichten buiten werktijd fors gestegen en zijn we min of meer altijd te bereiken. Een kwart van de medewerkers geeft aan dat hun werkgever van hen verwacht zakelijke mailtjes en telefoontjes buiten werktijd te beantwoorden. Van de medewerkers zelf, verwacht vijftien procent van zijn of haar collega’s dat ze buiten werktijd reageren op de e-mails die aan hen gericht zijn.

Wettelijk zijn er (nog) geen regels over bereikbaarheid vastgesteld. Momenteel ligt een voorstel in de Tweede Kamer dat het recht op onbereikbaarheid wettelijk verankert. Bijna zeventig procent (69%) van werkend Nederland is niet op de hoogte van het feit dat deze wet eraan komt.

Burn-out door altijd aan staan
Joke van der Velpen van Visma | Raet vindt dat het mogelijk moet zijn om ook onbereikbaar te zijn voor het werk. Daarover moeten werkgever en medewerker volgens haar afspraken maken. “Anders lopen werk en privé te veel door elkaar, dreigt de werknemer altijd ‘aan’ te staan voor het werk en ligt een burn-out op de loer.”

In Nederland is wel wet- en regelgeving die moet zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken en tot rust komen. Zo regelt de Arbeidstijdenwet het maximaal aantal werkuren per week en de minimum lengte van de rusttijden. “Maar nergens vind je een expliciet recht op onbereikbaarheid”, aldus Van der Velpen. “Met het nieuwe wetsvoorstel zal de werkgever verplicht worden om in zijn beleid, gericht op voorkoming van mentale overbelasting, invulling te geven aan het recht van de medewerker om buiten werktijd onbereikbaar te zijn.”

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?