Vanaf 1 maart duizend euro subsidie beschikbaar voor opleiding werknemer

Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden maximaal duizend euro subsidie per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Doel van het STAP-budget is om de arbeidsmarktpositie van werkenden en werkzoekenden te verbeteren. Zij moeten het budget zelf aanvragen, dat kan dus niet vanuit de werkgever.

Met het geld uit het STAP-budget mogen werkenden en werkzoekenden zelf een opleiding, training of cursus uitzoeken. De overheid wil dat mensen zelf beslissen over hun ontwikkeling tijdens de loopbaan. De verwachting is dat zij daarmee meer kans hebben om hun baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

U kunt werknemers misschien wel adviseren over hun loopbaankansen en de daarbij behorende opleiding. Een overzicht van de beschikbare opleidingen staat op de website Stapbudget.nl.

STAP-budget aanvragen vanaf 1 maart 2022
Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Dit kan 1 keer per jaar per persoon die 18 jaar of ouder is en nog geen AOW ontvangt .

De training, cursus of opleiding moet wel in het STAP-scholingsregister staan. Opleiders kunnen voor meer informatie over het scholingsregister terecht bij DUO. Zodra de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag daarvoor aan de opleider betaald. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit.

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten
Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Sinds 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?