Tweederde medewerkers ontwikkelt volop, maar de rest gelooft het wel

Tweederde van de medewerkers maakt dankbaar gebruik van ontwikkelingsmogelijkheden die de werkgever biedt. Zij volgen opleidingen of trainingen (53%), lezen vakliteratuur (27%) en artikelen op externe websites (18%) om hun kennis te vergroten.

Tegenover deze grote groep, doet één op de drie medewerkers (35%) naar eigen zeggen niets om inzetbaar te zijn en te blijven op de arbeidsmarkt. Dit terwijl het merendeel van de medewerkers (81%) voldoende tijd, middelen en vrijheid ervaart voor eigen ontwikkeling. Ook de voorwaarden die opgesteld zijn door de werkgever om een opleiding of training te volgen, zijn voor het overgrote deel (90%) geen belemmering.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet onder ruim 1.400 Nederlandse medewerkers.

Goede plek in de organisatie belangrijk
Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers het belangrijker vinden dat de werkgever ervoor zorgt dat zij goed op hun plek zitten en kunnen doen waar ze goed in zijn (46%). Dit vinden zij zelfs nog belangrijker dan dat er wordt gezorgd voor ondersteuning om opleidingen of trainingen te volgen (31%).

Medewerkers verwachten dus van hun werkgever dat zij worden ingezet op basis van hun talenten. Bij ruim twee derde van de medewerkers (69%) gebeurt dit ook. Volgens hen past hun huidige rol goed bij hun talenten en drijfveren.

Lastig om talent te binden en behouden
Voor werkgevers ligt er echter nog een uitdaging om de medewerkers op basis van hun talenten in te zetten. 40 procent van hen verwacht dat het steeds lastiger wordt om talent te binden en te behouden. Tegelijkertijd zien zij risico’s doordat andere competenties van werknemers nodig zijn (45%) en het personeel veroudert (41%).

Talent vinden en binden en de ontwikkeling van huidig personeel staan dan ook hoog op de prioriteitenlijst van organisaties.

Focus leggen op sterke vaardigheden en talenten
Volgens Peter Kuijt, Kennismanager Talentmanagement bij Raet, is het voor de werkgever “belangrijk ervoor te zorgen dat medewerkers zich altijd verder ontwikkelen. Er wordt verwacht dat medewerkers flexibel zijn en willen leren om zo inzetbaar te zijn en blijven voor de organisatie.”

Zowel de medewerker als de werkgever, moeten daarom focussen op sterke vaardigheden en talenten van de medewerker, adviseert Kuijt.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?