Personeelsnet

Oudere HR-professional wil geen andere baan

De arbeidsmarkt voor HR-professionals staat er nog steeds goed voor, zelfs voor HR-collega’s boven de 50 jaar. Maar de oudere HR-professional lijkt wel vastgelijmd en wisselt nauwelijks van baan, ook niet binnen de eigen organisatie. Het HR-vakgebied kent relatief veel ouderen: vier van de tien HR-collega’s is ouder dan 50.

Dat zijn bevindingen uit Stand van HR Q3 2017, samengesteld door arbeidsmarktadviesbureau Intelligence Group en recruitmentorganisatie Compagnon.

Vraag naar HR-professionals blijft hoog
In het derde kwartaal van 2017 waren er 11.057 unieke online gepubliceerde vacatures voor HR-professionals. Dit is 29% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De vraag naar HR-professionals blijft hiermee hoog, maar vlakt wel af in de laatste kwartalen.

Vergeleken met het vorige kwartaal van 2017 is de vraag stabiel, hoewel er iets minder HR-professionals op WO-niveau werden gevraagd en meer op HBO-niveau. Door de aanhoudend grote vraag blijft er veel concurrentie bij het werven van HR-professionals.

Oudere HR-collega zoekt niet naar werk …
De gemiddelde leeftijd van de HR-professional is 44 jaar; 25% is jonger dan 35 en 40% is ouder dan 50. Het aandeel vijftigplussers onder HR-professionals is relatief hoog: over alle beroepsgroepen tezamen is slechts 32% ouder dan 50.

Opvallend weinig oudere HR-collega’s zijn actief op de arbeidsmarkt: 8% is actief op zoek naar een (nieuwe) baan, en slechts 3% is in het afgelopen jaar daadwerkelijk van werkgever gewisseld. Bij HR-professionals tot 35 jaar is dit respectievelijk 16% en 20%.

… maar krijgt wel banen aangeboden
Het is niet zo dat oudere HR-professionals door de markt worden ‘afgeschreven’. Want 46 procent van de HR-professionals van 50 jaar en ouder, wordt elk jaar weleens benaderd voor een andere functie. Bij HR-collega’s tot 35 jaar is dit 67%. 

Maar de oudere HR-professional komt nagenoeg niet in beweging. Niet naar een nieuwe werkgever, maar ook nauwelijks binnen de eigen organisatie.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?