Nieuw HR-jargon: Certified HR Professional

In navolging van het buitenland begint HR-beroepsvereniging NVP in april officieel met de certificering van vakgenoten. Wie aan de werkervaringseisen voldoet en een kritisch gesprek met twee ervaren vakgenoten doorstaat, mag zich straks Certified HR Professional noemen.

In navolging van het buitenland begint HR-beroepsvereniging NVP in april officieel met de certificering van vakgenoten.
Wie aan de werkervaringseisen voldoet en een kritisch gesprek met twee ervaren vakgenoten doorstaat, mag zich straks Certified HR Professional noemen.

Zo'n NVP-certificaat mag drie jaar aan de muur hangen. Daarna moet de HR-professional opnieuw bewijzen dat hij aan de normen voldoet.

P&O-gedragscode
Bij de lancering van de P&O-gedragscode in 2012, heeft NVP al de certificering aangekondigd.
Want, "een breed gedragen beroeps- en gedragscode kan bijdragen aan de kwaliteit van het beroep, maar zonder enige vorm van toetsing blijft dit toch tamelijk vrijblijvend", aldus NVP-voorzitter Wim Kooijman in de brochure die de toetsing uitlegt.

Peer assessment
NVP heeft gekozen voor "een gedegen, relevante maar tamelijk laagdrempelige vorm van certificering".
De toetsingsprocedure is dan ook redelijk simpel: twee formulieren invullen (onder meer een CV) en een gesprek van anderhalf uur met twee ervaren HR-rotten. Peer assessment noemt NVP deze manier van beoordelen.

Punten verzamelen
Het certificaat is drie jaar geldig. Daarna moet de HR-professional in een peer review met één collega aantonen dat hij nog steeds in de HR werkt en dat hij zijn vak heeft bijgehouden.
Jaarlijks moet de professional 20 PE (Permanente educatie)-punten halen. Eén punt staat gelijk aan een netto onderwijs-uur. Maar punten kunnen ook worden verzameld via intervisie of het deelnemen aan NVP-activiteiten.

Of de certificering de moeite en kosten (295 euro voor de toets en daarna 95 euro per jaar) waard is, moet nog blijken. Zullen voldoende HR-vakgenoten via het NVP-certificaat willen bewijzen dat ze hun vak verstaan? En minstens zo belangrijk: heeft de Certified HR Professional straks echt een streepje voor bij opdrachtgevers die een HR-adviseur zoeken?

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?