Nederlandse HR-professional heeft het druk en moet meer aan zelfzorg doen

HR-professionals hebben oog voor mens en organisatie, maar moeten ook beter op zichzelf letten. Want het welzijn van HR-professionals is nog steeds niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Nederlandse HR-professionals nemen minder afstand van hun werk en houden minder pauzes om zichzelf op te laden, maar vinden zichzelf ook het meest productief.

Dat zou blijken uit een 3-jarig vergelijkend onderzoek van Culture Amp medewerkerstevredenheidssoftware en Thrive in samenwerking met de Monash Business School.
HR-professionals zouden meer aan zelfzorg moeten doen. Bijvoorbeeld door afstand te nemen van hun werk en op tijd pauzes te nemen. Zo kunnen ze hun eigen mentale gezondheid beschermen en hun organisatie helpen om uitdagingen het hoofd te bieden.

Voor HR blijft werkdruk hoog
Voor de coronacrisis voelde 45% van de HR-professionals zich goed in staat om hun werk en privéleven in goede banen te leiden. Dit cijfer daalde tot 40% in 2021 en 2022 voordat het weer steeg tot 44% wereldwijd in 2023.

Tijdens de pandemie lag de focus op het ondersteunen van het personeel, waardoor de werkdruk voor HR-professionals toenam zonder adequate ondersteuning. En na de coronacrisis bleef een tekort aan arbeidskrachten bestaan in Nederland, waardoor de werkdruk nog steeds hoog is.

Nederlandse HR-professionals is druk
Slechts een derde van de Nederlandse HR-professionals kan tijdig stoppen met werken om rust te vinden. Ook zegt slechts 20% voldoende pauzes te nemen om zich weer op te laden. Het onderzoek laat zien dat personeelsmensen uit andere landen dit beter onder controle hebben.

Meer dan de helft van de werknemers op HR-afdelingen heeft nog steeds het gevoel dat ze niet de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben om hun werk te doen. Het aandeel Nederlandse HR-medewerkers dat zich productief voelde op het werk ligt nu op 66%, het hoogst van de onderzochte landen. En 58% van de Nederlandse ondervraagden vindt dat hun werk een positieve impact heeft op de organisatie, vergeleken met 61% wereldwijd.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?