Leermeesters leiden werklozen op voor gewilde ambachten

Ooit dachten we dat al het werk wel door machines zou worden gedaan, maar de behoefte aan mensen die een echt ambacht beheersen, is nu juist groot. Om perspectief te bieden aan werkloze 50-plussers en iets te doen aan het tekort aan ambachtslieden, opent de AmbachtsAcademie haar deuren.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opende de AmbachtsAcademie die tweehonderd werkloze vijftigplussers gaat omscholen tot ambachtsman – of vrouw. Het gaat dan om ambachten als lijstenmaker, parketteur of pianotechnicus. De studenten worden opgeleid door ervaren ambachtslieden, niet op school maar in het atelier of de winkel van hun leermeester.

Het project is opgezet door AmbachtNederland in samenwerking met het UWV en Start Foundation. De opleiding is gebaseerd op het principe van meester-gezel, in combinatie met e-learning.

Zelfstandig aan de slag
Minister Koolmees stelt 2 miljoen euro beschikbaar voor het project en hoopt dat de oudere werkzoekenden zo weer perspectief krijgen. “Na hun opleiding kunnen ze zelfstandig aan de slag. Met  ambachtelijk werk dat voldoening geeft en toekomst heeft. Er is altijd behoefte aan gekwalificeerde vakmensen.”

Een module ondernemerschap is onderdeel van de opleiding. Hierdoor kan de leerling na de opleiding een eigen onderneming starten of een ambachtelijk bedrijf over nemen. Omdat de opleiding plaatsvindt in een bedrijf, kan die in het hele land worden gevolgd en elk moment van het jaar starten.

Lijstenmaker, nagelstylist en ijsbereider
Vanaf vandaag kunnen werkloze vijftigplussers zich opgeven voor een opleiding tot: glazenier, horlogereparateur, keramist, kledingreparateur, klusser, lijstenmaker, maatkleermaker, orthopedisch (schoen)technisch hersteller, parketteur, pianotechnicus, schoenhersteller, siersmid en zadel- en tuigmaker.

Later dit jaar volgen nog elf andere opleidingen: hoefsmit, ambachtelijk ijsbereider, goudsmit, rietdekker, haarwerkspecialist, meubelmaker, meubelstoffeerder, naaimachineraparateur, nagelstylist, interieurbouwer, tassenmaker.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?