HR wil volwassen worden, maar doet nog veel administratieve taken

Hoewel veel HR-afdelingen grote ambities hebben voor de toekomst, staat slechts 1 op de 10 aan de top van de volwassenheidscurve, waarbij zij alledaagse taken hebben geautomatiseerd en zich volledig kunnen richten op de HR-strategie voor de organisatie. In de praktijk is er dus een aanzienlijke kloof tussen hoge ambities en een realiteit waarin HR-processen nog maar voor een deel zijn geautomatiseerd.

Dat meldt Cegid, een leverancier van HR- software en cloud-oplossingen, op basis van eigen onderzoek. Deze studie geeft aan wat het ambitieniveau is van HR-afdelingen wereldwijd, gemeten aan hun niveau van digitale transformatie.

HR heeft grote ambities voor de toekomst
Uit het onderzoek blijkt dat HR-afdelingen grote ambities hebben voor de toekomst en al werk maken van hun digitale transformatie. Maar slechts 11% van hen staat aan de top van de volwassenheidscurve. Dit wijst op een aanzienlijke kloof tussen ambities en realiteit, waarin de optimalisatie van HR-processen cruciaal blijkt voor toekomstige groei.

De 'HR Maturity Index' uit het onderzoek beoordeelt HR-organisaties op drie pijlers:

  • automatisering en integratie van HR-processen,
  • samenwerking met andere afdelingen en
  • de strategische invloed van HR.

Cegid HR Maturity Index 2024.png

Volwassenheidsniveaus van |HR (Bron: onderzoek Cegid)

Technologie helpt om beleid te ontwikkelen
De bevindingen van deze studie laten zien dat HR-afdelingen meer tijd vrij hebben om beleidsmatig en strategisch te handelen, naarmate zij HR-processen optimaliseren. Want door alledaagse administratieve taken te vereenvoudigen en HR-personeel meer tijd te geven voor strategische initiatieven, komt menskracht vrij om het management te adviseren en medewerkers te ondersteunen.

Bij het ontwikkelen van een strategische koers, willen HR-leiders vooral de employee experience verbeteren, bijscholing en interne mobiliteit bevorderen en een HR-strategie ontwikkelen. Belangrijkste uitdagingen blijven recruitment, personeelsbehoud en het meten van de werknemerservaring.

Belangrijkste Bevindingen:

Volwassenheidsniveau HR

Kenmerken

Static (10%)

Handmatige processen, weinig samenwerking met andere afdelingen

Incremental (20%)

Beginnende automatisering, minimale strategische invloed

Progressive (37%)

Gedeeltelijke automatisering, beperkte samenwerking

Accelerated (22%)

Dynamische verschuiving naar automatisering en cloudoplossingen, groeiende invloed van HR

Breakthrough (11%)

Naadloze integratie van technologie, leidende rol in het selecteren van oplossingen, sterke betrokkenheid bij strategische thema's zoals employee experience en diversiteit en inclusie


MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?