Personeelsnet

HR reorganiseert zichzelf wereldwijd

Wereldwijd zijn HR-afdelingen zich massaal aan het reorganiseren. Dat beeld komt naar voren uit een wereldwijd onderzoek van Mercer HR Consulting. Uit het Europese deel van het onderzoek blijkt dat 47% van de HR-afdelingen nu aan het reorganiseren is, 11% heeft dit het afgelopen jaar gedaan en nog eens 11% wil dit het komende jaar doen. Anders gezegd: in een periode van twee jaar heeft straks bijna 70% van de HR-afdelingen zichzelf vernieuwd. Aanleidingen voor reorganisatie HR 1 De HR-functie loopt mee in een breder reorganisatieproces (38%) 2 HR reageert op veranderingen in de organisatie (27%) 3 Nieuwe leider verantwoordelijk voor de HR-functie (13%) 4 Kosten besparen (8%) 5 Toegevoegde waarde HR-functie vergroten (6%) 6 Topmanager wil veranderingen in HR- en andere staffuncties (5%) 7 Veranderingen in omgeving van de organisatie (1%) HR als strategische partner 67% van de HR-directeuren beschouwt zichzelf als een strategische partner van het topmanagement. 58% van de bedrijven heeft een HR-strategie die gekoppeld is aan de lange termijn bedrijfsdoelstellingen. Gemiddeld besteden HR-afdelingen zo'n 16% van hun tijd aan strategische zaken. Zij willen dit uitbreiden naar 29%. Hiermee moet HR-strategie de belangrijkste en meest tijdrovende activiteit worden, volgens de Europese HR-managers in het Mercer-onderzoek. Overigens wordt dat geen makkelijke klus. Want 55% van de HR-directeuren vindt juist dat strategische vaardigheden (zeer) zwak ontwikkeld zijn binnen de HR-functie. Lees meer: HR Transformation in Europe (Mercer)

Onderzoek Mercer HR ConsultingWereldwijd zijn HR-afdelingen zich massaal aan het reorganiseren. Dat beeld komt naar voren uit een wereldwijd onderzoek van Mercer HR Consulting.

Uit het Europese deel van het onderzoek blijkt dat 47% van de HR-afdelingen nu aan het reorganiseren is, 11% heeft dit het afgelopen jaar gedaan en nog eens 11% wil dit het komende jaar doen. Anders gezegd: in een periode van twee jaar heeft straks bijna 70% van de HR-afdelingen zichzelf vernieuwd.

Aanleidingen voor reorganisatie HR
1 De HR-functie loopt mee in een breder reorganisatieproces (38%)
2 HR reageert op veranderingen in de organisatie (27%)
3 Nieuwe leider verantwoordelijk voor de HR-functie (13%)
4 Kosten besparen (8%)
5 Toegevoegde waarde HR-functie vergroten (6%)
6 Topmanager wil veranderingen in HR- en andere staffuncties (5%)
7 Veranderingen in omgeving van de organisatie (1%)

HR als strategische partner
67% van de HR-directeuren beschouwt zichzelf als een strategische partner van het topmanagement. 58% van de bedrijven heeft een HR-strategie die gekoppeld is aan de lange termijn bedrijfsdoelstellingen.
Gemiddeld besteden HR-afdelingen zo'n 16% van hun tijd aan strategische zaken. Zij willen dit uitbreiden naar 29%. Hiermee moet HR-strategie de belangrijkste en meest tijdrovende activiteit worden, volgens de Europese HR-managers in het Mercer-onderzoek.

Overigens wordt dat geen makkelijke klus. Want 55% van de HR-directeuren vindt juist dat strategische vaardigheden (zeer) zwak ontwikkeld zijn binnen de HR-functie.

Lees meer: HR Transformation in Europe (Mercer)

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?