Personeelsnet

HR-professionals zijn trots op hun werk

Over het algemeen zijn werknemers trots op hun werk. Maar Vooral HR-professionals zijn trots op wat ze doen. Daarmee scoren ze even hoog als managers, die ook bijzonder trots zijn op hun werk.

Dat zijn bevindingen uit onderzoek van salaris benchmarkingwebsite Emolument.com dat aan 1.050 professionals vroeg of ze trots zijn op hun werk. Naast de inhoud van het werk, speelt ook het salaris een rol, waarbij laag betaalde werknemers het minst trots zijn.

Top 5: Wie is er trots op het werk?
HR-professionals werken op het snijvlak van mens en organisatie. Hoewel dat ook inhoudelijke spanningen op kan leveren, blijkt hun werk wel tevredenstemmend. Want ruim acht op de tien HR-professionals is trots op het werk. Ook opleidingsfunctionarissen (76%) zijn opvallend trots.

Top 5: Bent u trots op uw werk?

Ja

Nee

HR-professionals

81%

19%

Managers

81%

19%

Innovatieve onderzoekers, R&D

80%

20%

Training- en opleidingsprofessionals

76%

24%

Consultants

75%

25%

Managers zijn ook trots op hun werk. Zij hebben vaak het gevoel, dat manager worden de bekroning is van hun carrière in het bedrijfsleven. De trots wordt nog eens versterkt door het belang van hun taak en de impact die dat heeft op de organisatie.

Hoger salaris zorgt voor trotsere medewerkers 
De onderzoekers vonden ook dat de trots op het werk samenhangt met het salarisniveau. Van de mensen die minder dan pakweg 25 duizend euro verdienen, is slechts 52 procent trots op hun baan. Dat percentage loopt op tot 76 procent bij mensen die tussen de 90 en 110 duizend euro verdienen.

Opvallend is dat de trots onder de échte topverdieners daarboven, weer afneemt. Mogelijk speelt dan ook schaamte voor het hoge inkomen een rol,want de maatschappelijke waardering voor topverdieners (‘graaiers’) is gedaald. Op het lijstje met beroepen die het minst trots zijn, staan opvallend veel functies in de bankensector, die maatschappelijk gezien een stuk minder gewaardeerd wordt.

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?