Personeelsnet

Europese werknemers willen vierdaagse werkweek met langere werkdagen

Ruim de helft van de Europese werknemers (56%) zou liever vier dagen per week werken als ze hiervoor konden kiezen. De overgrote meerderheid hiervan (78%) is echter niet bereid om salaris in te leveren en gaat liever voor een vierdaagse werkweek met langere werkdagen.

Dat blijkt uit het onderzoek The Workforce View van HR-dienstverlener ADP. ADP onderzocht hoe ruim 10.000 werknemers uit Europa, waaronder 1.400 Nederlanders, denken over actuele thema’s die spelen op de werkvloer en de toekomst van werk.

Leeftijdscategorie 35-44 jaar meest voorstander van vier dagen werken
Vier dagen per week werken wordt door veel werknemers in Europa verkozen boven een vijfdaagse werkweek met reguliere uren. Vooral medewerkers in de leeftijd van 35-44 jaar zijn geneigd voor een vierdaagse werkweek te kiezen (59%). Onder de jonge generatie (16-24 jaar) en 55+’ers leeft dit wat minder en wil de helft zijn reguliere uren aanhouden. Vier dagen werken tegen een lager loon is voor alle leeftijdsgroepen niet aantrekkelijk. Slechts 13% gaat voor een week van vier reguliere werkdagen en neemt daarbij genoegen met minder salaris.

Meer flexibiliteit
Binnen Europa zijn werknemers eensgezind als het gaat om de populariteit van de vierdaagse werkweek. In Nederland (61%) is de meerderheid van de werknemers voor een kortere werkweek, net als in landen zoals Spanje (63%), het Verenigd Koninkrijk (61%) en Frankrijk (60%). Er is één opvallende uitschieter: in Polen werkt maar 38% van de werknemers liever vier dagen per week.

 

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

 

 Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?