Een goede manager heeft werkervaring, maar jonge manager brengt vernieuwing

Wat maakt een manager tot goede manager? Zeven op de tien werknemers vinden dat een goede manager een aantal jaren ervaring nodig heeft in een uitvoerende functie. Maar jonge managers (onder de 35 jaar) hebben ook zo hun kwaliteiten. Ze kunnen beter ‘loslaten’ en zetten hedendaagse thema’s op de agenda.

De meerderheid van werkend Nederland vindt dat je zowel leidinggeven als managen kunt leren. De helft vindt dat de manager een relevante opleiding moet hebben gevolgd, blijkt uit het Nationaal Managementonderzoek van managementopleider ISBW onder ruim 1.000 werkende Nederlanders.

Leeftijd alleen doet er niet toe
Uiteindelijk doet de leeftijd van de manager er niet veel toe. Slechts twee op de vijf vindt het niet prettig als de manager jonger is dan hij-/ zijzelf. Opvallend genoeg vinden de groepen jongste medewerkers dit vaker dan hun oudere collega’s.

Een derde van de werkende Nederlanders stelt dat de kijk van jonge managers zorgt voor innovatie en vernieuwing binnen organisaties. En twee van de tien vindt dat jonge managers beter kunnen loslaten dan oudere managers. Bijna drie op de tien vindt bovendien dat jonge managers beter in staat zijn om hedendaagse thema’s als diversiteit, duurzaamheid en zingeving op de agenda te zetten. Volgens een kwart van de werknemers maken jonge managers een bedrijf juist toekomstbestendig.

Carrière maken als jonge manager
Zeven van de tien werknemers vinden dat een goede manager een aantal jaren ervaring nodig heeft in een uitvoerende functie. Toch lijkt het op jonge leeftijd bekleden van een managersfunctie nog steeds aanzien te hebben. Ambitieuze young professionals worden door 37 procent van de werknemers gezien als mensen die graag een managersrol vervullen. En één op vijf vindt zelfs dat manager worden op jonge leeftijd een garantie is voor een succesvolle carrière.

Bij het leiding geven aan een team, moeten managers volgens het onderzoek aandacht besteden aan de volgende do’s en dont’s:

DO’S EN DON’TS JONGE MANAGER


Do: Amicaal opstellen naar het team


Do: Leren van fouten


Do: Humor op de werkvloer


Don’t: Altijd zakelijk opstellen

 

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?