Dit is het HR-gehalte van het nieuwe Kabinet-Schoof

Het nieuwe kabinet-Schoof dat op 2 juli 2024 aantreedt, telt diverse bewindspersonen met een achtergrond in het HR-vakgebied. Deze kennis en ervaring kan van belang zijn als het kabinet beslissingen neemt op sociaal-economisch terrein die de belangen raken van werkgevers en het welzijn en de rechtsbescherming van werknemers. In dit artikel belicht Personeelsnet de HR-kwalificaties van enkele van de nieuwe bewindspersonen.

Op de foto: minister van SZW Eddy van Hijum (rechts) en staatssecretaris van Participatie en Integratie Jurgen Nobel. ©Tweede Kamer der Staten-Generaal

Aan het kabinet-Schoof nemen enkele bewindslieden deel die affiniteit hebben met HR.  Eddy van Hijum, Ingrid Coenradie, Mariëlle Paul en Vincent Karremans kunnen met deze kennis en ervaring invloed uitoefenen op het Nederlandse arbeidsklimaat.

De cv’s van bewindslieden in vorige kabinetten leverden nog wel eens een rijkere oogst op, als het gaat om affiniteit met het HR-vakgebied. Zo heeft afzwaaiend premier Rutte een loopbaan waarin hij ook jaren HR-manager binnen het bedrijfsleven was. Dit geldt zeker niet voor de aanstaande premier Dick Schoof, hoewel hij wel een lange staat van dienst heeft in diverse leidinggevende functies bij de Rijksoverheid.

Eddy van Hijum: Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, heeft een achtergrond in bestuurskunde en HR-gerelateerde functies. Na zijn studie civieltechnische bestuurskunde en promotie in bestuurswetenschappen aan de Universiteit Twente, begon hij zijn carrière als adviseur op het gebied van bestuurlijke organisatie.

Hij werkte vervolgens als consultant en manager bij PwC en KPMG. Van Hijum heeft uitgebreide ervaring als CDA-politicus, waar hij zich richtte op Verkeer en Waterstaat en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zijn kennis en ervaring op het gebied van bestuurskunde en HR zet hij straks in als minister van SZW in namens Nieuw Sociaal Contract (NSC).

Jurgen Nobel: Staatssecretaris Participatie en Integratie
De minister van SZW heeft een staatssecretaris voor Participatie en Integratie, die voornamelijk kan bogen op zijn bestuurlijke opleiding en -ervaring. De VVD-Staatssecretaris studeerde bedrijfskunde in Amsterdam en is er afgestudeerd op dynamiek van besturen. Dat kan wellicht nog goed van pas komen in het nieuwe kabinet. Nobel was gemeenteraadslid voor de VVD in de gemeente Haarlemmermeer. Van 2013 tot 2019 was hij eigenaar van het fairtrade (biologisch) koffiemerk Le.Bon koffie.

Ingrid Coenradie: Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
Ingrid Coenradie (PVV), de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, heeft een achtergrond in human resource management. Ze behaalde haar hbo-opleiding HRM aan de Hogeschool Utrecht en heeft werkervaring in personeelsbeleid, detachering en verkoop. Het rommelt momenteel een beetje op personeelsgebied binnen het ministerie van Justitie en Veiligheid. Mogelijk kan de nieuwe staatssecretaris daarom ook een kleine positieve bijdrage leveren aan verbetering van de interne organisatie.

Mariëlle Paul: Staatssecretaris voor Primair en Voortgezet Onderwijs
Mariëlle Paul, staatssecretaris voor Primair en Voortgezet Onderwijs voor de VVD, heeft een loopbaan in communicatie en personeelszaken. Na haar studie internationaal recht aan de Rijksuniversiteit Leiden, werkte ze in diverse leidinggevende functies bij BP, Hill & Knowlton, ABN AMRO en Sanoma, waar ze verantwoordelijk was voor communicatie, marketing en personeelszaken.

Vincent Karremans: Staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport
Vincent Karremans (VVD), staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport, heeft een achtergrond in financial economics en ondernemingsrecht, maar heeft ook aanzienlijke ervaring als ondernemer en bestuurder. Hij richtte het bedrijf Magnet.me op, dat werkzoekenden en bedrijven met elkaar in contact brengt. Deze ervaring in het matchen van talent en werk, kan hij mogelijk ook inzetten voor aspecten als jeugdwerkloosheid en de positie van jongeren op de arbeidsmarkt.

ZIE OOK: De Coalitieplannen 2025 voor HR en Werkgevers

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?