Coronacrisis: verhoging vrije ruimte werkkostenregeling

Het kabinet heeft opnieuw maatregelen genomen om ondernemers en zzp’ers te ondersteunen. De maatregelen zijn erop gericht ondernemers meer financiële ruimte te geven, bovenop de belastingmaatregelen die al zijn genomen. Voor HR is relevant dat in 2020 de vrije ruimte in de WKR wordt verhoogd van 1,7 naar 3 procent voor de eerste vierhonderdduizend euro van de loonsom. Werkgevers kunnen hun medewerkers daarmee belastingvrij extra belonen.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën neemt de extra maatregelen ‘omdat de coronacrisis langer duurt dan we allemaal zouden willen.’ Hij presenteert een pakket fiscale maatregelen waarvan (kleine) ondernemingen en zzp’ers kunnen profiteren. Zo kunnen zzp’ers hun zelfstandigenaftrek behouden en DGA’s hun gebruikelijk loon verlagen. Verder worden eerder aangekondigde belastingmaatregelen voor ondernemers een jaar uitgesteld.

Vrije ruimte werkkostenregeling tijdelijk verhoogd
Via de werkkostenregeling kunnen werkgevers onbelaste vergoedingen aan werknemers geven. De vrije ruimte die werkgevers hebben om deze onbelaste vergoedingen te geven wordt in 2020 eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever.

Werkgevers die daar ruimte voor hebben kunnen hun werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een bloemetje of een cadeaubon. Dit zou ook een zetje moeten geven aan sectoren die sterk getroffen zijn door de crisis.

Verdere uitwerking volgt
De maatregelen worden nog verder uitgewerkt zodat ze zo spoedig mogelijk kunnen ingaan. Door de maatregelen komen er dit jaar tijdelijk ruim 4 miljard euro minder belastinginkomsten binnen, die volgend jaar alweer grotendeels terug worden verwacht.

CORONA EN HR: Handige HR-tools voor die nu mooi van pas komen

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?