Personeelsnet

Meer vitaliteit en innovatie door job crafting en ontwikkeling

Hoge werkdruk, pesten op het werk en gebrek aan scholingsmogelijkheden belemmeren de vitaliteit en creativiteit van medewerkers. Zij melden zich daardoor vaker ziek en lopen meer kans op een burn-out. Werkgevers moeten daarom meer doen aan ontwikkeling en ‘job crafting’.

 

Slechts 12% van de werkenden in Nederland scoort hoog op vitaliteit, blijkt uit onderzoek van Schouten & Nelissen, met medewerking van Intermediair. Het onderzoek is gehouden onder ruim 1750 respondenten en laat werkgevers zien dat er winst valt te behalen bij het verhogen van vitaliteit. Want vitaliteit heeft niet alleen invloed op duurzame inzetbaarheid en de gezondheid, maar ook op creativiteit en innovatie.

Kans op burn-out en 3,5x vaker ziek
Zowel de overheid, het bedrijfsleven als werknemers zien het belang van vitaliteit, omdat je daarmee een optimale bijdrage kunt leveren vanuit eigen talenten, terwijl je open staat voor vernieuwing. Vitaliteit versterkt bovendien het gevoel dat je nog wel even door kunt.

Maar volgens het onderzoek scoren werkenden in 29% van de gevallen laag tot zeer laag op vitaliteit. Deze groep meldt zich 3,5x vaker per jaar ziek en heeft een hoge kans op een burn-out. Zo'n 57% ervaart daarnaast een hoge werkdruk.

“Hoge werkdruk, pesten op het werk, gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden en onvoldoende feedback van collega's en leidinggevenden belemmeren de vitaliteit van medewerkers”, stelt Jessica van Wingerden, directeur Schouten Research. Overigens vraagt slechts 10% van de respondenten de leidinggevende om feedback.

Ontwikkeling en job crafting
Medewerkers die zich niet kunnen ontwikkelen op het werk, scoren een 4,4 op vitaliteit, terwijl medewerkers die zich wel kunnen ontwikkelen een 7,5 scoren. Vitaliteit kan worden verhoogd door te werken aan de werk-privé balans, ontplooiingsmogelijkheden, prestatie feedback, ondersteuningsmogelijkheden en job crafting.

Medewerkers krijgen meer energie door job crafting omdat zij daarmee zelf invloed kunnen uitoefenen op hun werk en werkomgeving. Medewerkers die job craften zijn 50% vitaler dan medewerkers die dat niet doen. Ook leidinggevenden hebben een belangrijke rol. Leidinggevenden die medewerkers stimuleren in ontwikkeling en het nemen van eigen regie hebben 36% vitalere medewerkers.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Neem een abonnement en download meer dan 300 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?