Arbeidsmarkt: arbeidstekort neemt iets af, maar vraag naar personeel blijft hoog

De arbeidsmarkt van augustus 2023 laat een gemengd beeld zien, van zowel stabiliteit als onzekerheid. Hoewel de werkloosheid laag blijft en het aantal vacatures daalt, blijft de vraag naar nieuwe arbeidskrachten onveranderd hoog.

Veel economische indicatoren laten enige verbetering zien, meldt arbeidsmarktadviesbureau Intelligence Group, maar de stemming onder consumenten blijft aan de sombere kant. De beurs blijft ondanks alle onzekerheden in de markt gestaag stijgen. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te bepalen hoe de arbeidsmarkt en de economie zich verder zullen ontwikkelen.

Vijf belangrijke punten die de situatie op de arbeidsmarkt in augustus 2023 illustreren:

Stabiele werkloosheid: De werkloosheid in augustus blijft onveranderd en blijft met 3,5% historisch laag. Dit is een positief teken, aangezien het een gunstige omgeving biedt voor werkzoekenden en stabiliteit suggereert in de economie.

Dalende vacature-indicator: De vacature-indicator daalde aanzienlijk in de afgelopen maand en bereikte een waarde van 0. Dit is de laagste stand in de afgelopen tweeënhalf jaar. De daling van deze indicator duidt op een afnemend vertrouwen van ondernemers in het creëren van nieuwe vacatures.

Verwachtingen voor vacatures in 2023: Hoewel het aantal vacatures momenteel lager lijkt te zijn dan vorig jaar, wordt verwacht dat het dit jaar nog steeds hoog zal blijven, met bijna 1,3 miljoen vacatures. Dit is een indicatie dat ondanks de daling, de vraag naar arbeidskrachten nog steeds aanzienlijk blijft.

Afname van het tekort aan arbeidskrachten: Het tekort aan arbeidskrachten neemt naar verwachting af in het tweede kwartaal. Dit is goed nieuws voor bedrijven die kampen met personeelstekorten.

Consumentenvertrouwen en economische indicatoren: Het consumentenvertrouwen is gelijk gebleven in augustus, hoewel het in voorgaande maanden juist afnam. Ondanks de sombere stemming (met een stand van -39), zijn er tekenen van verbetering te zien in andere economische indicatoren, zoals het aantal uitzenduren, de inkoopmanagersindex (PMI) en de huizenprijzen. Bovendien blijft de beurs, vertegenwoordigd door de AEX, stijgen en nadert deze het absolute record van 827 punten dat in november 2021 werd vastgesteld.

 

Arbeidsmarkt aug 23 IG.png

MIS NIKS: Abonneer je op de gratis Personeelsnet-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 454 exclusieve vakartikelen en 284 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?