Wet pensioencommunicatie 1 juli 2015 van kracht

De informatie die werknemers over hun pensioen krijgen, wordt eenvoudiger, toegankelijker en vooral begrijpelijker. Daardoor ziet iedere pensioendeelnemer beter hoeveel pensioen hij kan verwachten. Verder krijgt hij informatie of dat voldoende is en of zijn pensioenvoorziening nog risico's loopt.

Dat wordt geregeld door de Wet pensioencommunicatie die de Eerste Kamer unaniem heeft aangenomen.

Perspectief pensioendeelnemer centraal
In de wet staat het perspectief van de deelnemer centraal. Meer dan nu het geval is wordt aangesloten bij de informatiebehoeften en de kenmerken van de deelnemer, bijvoorbeeld door ander taalgebruik. Zo wordt de kans groter dat de informatie hem daadwerkelijk bereikt.

Pensioenfondsen moeten nu ook al verplicht informatie geven over de pensioenen. Dat gebeurt onder meer door elk jaar een uniform pensioenoverzicht (UPO) op te sturen. Het pensioenoverzicht wordt echter overzichtelijker en mag nog alleen de resultaten laten zien van het afgelopen jaar.

Pensioenregister.nl voor totaaloverzicht
Op de website pensioenregister.nl kunnen mensen een totaaloverzicht krijgen. Pensioenfondsen moeten daar een totaaloverzicht bieden van alle opgebouwde rechten, maar ook helder inzicht geven in de koopkrachteffecten en de risico’s.

Daarvoor moeten ze drie scenario’s gebruiken: een optimistisch scenario, een verwacht scenario en een pessimistisch scenario. Ook moeten pensioenfondsen het verwachte pensioen terugrekenen naar het prijspeil van nu, om inzichtelijk te maken wat het pensioen daadwerkelijk waard is.

Op 1 juli 2015 in werking
De wet zal op 1 juli in werking treden en moet ervoor zorgen dat pensioenfondsen en pensioenverzekeraars informatie verstrekken die aansluit bij de wensen van de deelnemer. Het moet duidelijk zijn welke keuzes er zijn en wat de gevolgen zijn van belangrijke levensgebeurtenissen zoals bijvoorbeeld werkloosheid of overlijden voor het pensioen. Ook gaan fondsen en verzekeraars meer communiceren over onzekerheden.

De wet beoogt mensen een persoonlijk en transparant totaaloverzicht van hun pensioen te bieden. Verder bieden de pensioenuitvoerders meer mogelijkheden om digitaal aanvullende informatie te verstrekken.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?