Werkgevers houden voordeel lagere pensioenpremie zelf

De Nederlandse economie herstelt, maar werkgevers blijven de arbeidsvoorwaarden van hun personeel te versoberen. En waar ze ruimte hebben om medewerkers financieel tegemoet komen, zien ze daar van af. Zo steekt de overgrote meerderheid de opbrengst van lagere pensioenpremies gewoon in eigen zak.

Dat is af te leiden uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR Trends 2014-2015’, een onafhankelijk, representatief onderzoek van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij onder ruim 700 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is daarmee het grootste onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

Minder salaris en sobere arbeidsvoorwaarden
Werkgevers vragen hun personeel onder meer af te zien van een reguliere salarisverhoging (7%), een beperking van het salaris (3%) of af te zien van een dertiende maand (1%). Vooral in de financiële sector (44%) en de bouw (39%) vragen werkgevers hun medewerkers arbeidsvoorwaarden in te leveren.

Ook demotie is populair onder Nederlandse bedrijven. Bijna de helft van de werkgevers (48%) onderzoekt de mogelijkheid of vraagt werknemers daadwerkelijk een lagere functie te bekleden. Demotie is dit jaar populairder dan vorig jaar. Toen onderzocht 15% van alle werkgevers de optie demotie, nu kijkt een op de vijf werkgevers (20%) naar de mogelijkheid.

Lagere pensioenpremies helpen werknemer niet
Het is opvallend dat daar waar werkgevers hun personeel wel tegemoet kunnen komen, zij dit vaak nalaten.

Zo zijn de pensioenpremies verlaagd door de verlaging van het (fiscale) opbouwpercentage. Dit kan gunstig zijn voor de portemonnee van medewerkers, maar slechts 17% van de werkgevers kiest ervoor om dit voordeel (deels) als extra loon uit te keren.

Werknemer levert ook verlofdagen in
Naast salaris en demotie, versoberen ook andere arbeidsvoorwaarden. Zo vragen werkgevers hun werknemers ook verlofdagen in te leveren (2%) en de omvang van het dienstverband te beperken (2%) vanwege de moeilijke economische omstandigheden.

Ook de ziektekostenverzekering moet het ontgelden. Nog maar 32% van de werkgevers komt zijn werknemers hierin tegemoet. Ook een jubileumuitkering is minder aan de orde. Dit zelfde geldt voor de betaalde ouderschapsverlofregeling en een collectief pensioen.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?