Werkgevers eisen duidelijkheid over regeling werkkosten

Gaat de Werkkostenregeling (WKR) nu wel of niet verplicht in op 1 januari 2015? Dat willen werkgevers nu weleens weten van het ministerie van Financiën. Want al twee keer is de verplichte invoering van de WKR uitgesteld. Maar de besluiteloosheid over de invoeringsdatum begint werkgevers nu te schaden.

Volgens de werkgevers zou het ministerie Financiën op korte termijn uitsluitsel geven over de toekomst van de verbeterde Werkkostenregeling, maar blijft het nog steeds wachten op een beslissing. Dat stelt AWVN, de werkgeversvereniging die betrokken is bij arbeidsvoorwaardenvorming en het afsluiten van cao’s.

AWVN dringt erop aan om de WKR-knoop snel door te hakken, anders hebben werkgevers geen reële mogelijkheid meer om op een verantwoorde manier de overstap te maken naar de WKR.

Nieuw ‘noodzakelijkheidscriterium’
De WKR heeft al een lange geschiedenis waarin werkgevers de regeling vrijwillig mochten gebruiken. Maar de meerderheid van de werkgevers houdt vast aan hun vertrouwde systeem van vergoedingen en verstrekkingen. Er is dan ook de nodige kritiek op de regeling die uitgebreid is geëvalueerd.

In het voorjaar van 2013 verscheen het rapport ‘Aan het werk met de Werkkostenregeling’. Dit rapport was een terugkoppeling van de bevindingen die waren opgedaan bij de evaluatie over de Werkkostenregeling. In het rapport werd onder andere een nieuw “noodzakelijkheidscriterium” als (mogelijk) vervangend criterium van de werkplek geïntroduceerd. Meer informatie zou beschikbaar komen in het najaar van 2013.

Wat gebeurt er met de WKR?
Het ministerie beloofde toen ook snel uitsluitsel te geven over de toekomst van de verbeterde Werkkostenregeling, maar wat er gaat gebeuren is nog steeds niet duidelijk. Ook is het niet helemaal zeker dat het kabinet vasthoudt aan de verplichte invoeringsdatum van 1 januari 2015.

Werkgevers weten nu niet waar ze aan toe zijn. Ook hebben ze geen zin om dubbel en overbodig werk te doen, namelijk één inventarisatie op basis van de huidige regeling en nog één op basis van de mogelijk gewijzigde Werkkostenregeling.

Geduld werkgevers raakt op
Volgens AWVN houdt het geduld bij werkgevers zo langzamerhand op. De werkgeververeniging voorziet dat de besluiteloosheid op het ministerie van Financiën ‘schadelijk is voor werkgevers’, omdat de implementatie van de regeling en de mogelijke omvorming van het arbeidsvoorwaardenpakket (overgangsregeling) tijd kost.

Dat kan er bijvoorbeeld toe leiden dat de afbouw van een bepaalde vergoedingsregeling zich uitstrekt tot na 1 januari 2015. Daardoor wordt de vrije ruimte overschreden en dat kost werkgevers dan 80% eindheffing.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?