Voorjaarsoverleg over gevolgen flexwet

Flexwerkers moeten meer rechten krijgen met de Wet werk en zekerheid, maar de praktijk lijkt heel anders uit te pakken. Steeds weer komen ‘onbedoelde negatieve neveneffecten’ van de WWZ aan het licht. Minister Asscher wil daarom de vakbonden en werkgevers bijeenroepen voor overleg.

Minister Asccher

Er komen zoveel problemen met de WWZ aan het licht, dat minister Asscher (SZW) de Tweede Kamer heeft toegezegd om dit voorjaar met sociale partners in overleg te gaan over de gevolgen van de nieuwe flexwet.

CDA: juist meer onzekerheid voor flexwerkers
Vooral de ChristenUnie en het CDA riepen op tot voorjaarsoverleg met vakbonden en werkgeversorganisaties. Want "de nieuwe Wet werk en zekerheid heeft onbedoelde, negatieve gevolgen voor flexibele arbeidskrachten en die moeten structureel moet worden aangepakt", stelt  CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

Volgens Heerma zijn er diverse signalen dat mensen eerder hun baan verliezen doordat het aantal tijdelijke contracten dat iemand mag krijgen, verminderd is naar twee. “In plaats van mensen richting een vaste baan te helpen, worden ze in een nog snellere draaideurconstructie van kleine baantjes geduwd”.

Sociale partners wachten uitnodiging af
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland laten weten dat ze “een eventuele uitnodiging voor het voorjaarsoverleg afwachten”. Een zelfde reactie kwam ook van Nederland’s grootste vakbond FNV.

Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen is voorjaarsoverleg alleen zinvol als daar de “verdergaande flexibilisering van de arbeidsmarkt” op de agenda staat die “zowel banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt uitholt, als banen voor de middenklasse”.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?