Vitaliteitspakket blijft, maar wel in uitgeklede vorm

De plannen om vanaf 2013 vitaliteitssparen in te voeren gaan door, maar er wordt wel beknibbeld op flankerende maatregelen die ouderen moesten stimuleren om aan het werk te blijven. Nu de pensioenleeftijd stapsgewijs wordt verhoogd, zijn die prikkels minder nodig.

Spaarregelingen voor werknemers zijn in ons land populair. Maar het gevallen VVD-CDA-kabinet schafte het lucratieve loonsparen af om met de opbrengst de huizenmarkt vlot te trekken. Dat beoogde effect bleef uit, maar loonsparen komt niet meer terug.

Het kabinet Rutte had al plannen om in ruil daarvoor een (veel goedkopere) vitaliteitsregeling in te voeren vanaf 2013, waarin ook de levensloopregeling op moest gaan. Ook de vijf partijen die het begrotingsakkoord voor 2013 overeen kwamen, hebben weer geld vrijgemaakt voor de vitaliteitsregeling, maar wel in een uitgeklede vorm.

Ruim 2 miljard voor vitaliteit
Op het totale budget van het vitaliteitspakket wordt ruim een kwart (815 miljoen euro) bespaard, maar er blijft toch nog 2,4 miljard euro over.

Onderdeel van het begrotingsakkoord is, dat in 2013 ook vitaliteitssparen wordt ingevoerd. Deze regeling maakt het voor werknemers en kleine ondernemers mogelijk om fiscaal vriendelijk te sparen. Ook de eerder aangekondigde overgangsregeling voor de levensloopregeling blijft bestaan.

Doorwerkbonussen vervallen
De bezuiniging van 815 miljoen wordt vooral weggehaald bij de werkbonus en een fiscale korting voor oudere werkenden. Beide regelingen vervallen, waardoor oudere werkenden vanaf 2013 dezelfde heffingskorting voor werken krijgen als jongere werkenden.

Ook wordt de werkbonus voor werkgevers voor het in dienst hebben van 62-plussers afgeschaft. Verder wordt de mobiliteitsbonus voor 55-plussers niet ingevoerd. Daarnaast geldt er een taakstellende besparing op de overige mobiliteitsbonussen voor uitkeringsgerechtigden van 50+ en arbeidsgehandicapten.

Nog wel mobiliteitsbonus ouderen en gehandicapten
Het budget voor mobiliteitsbonussen dat overblijft, wordt helemaal gericht op mensen die nu nog langs de lijn staan: oudere uitkeringsgerechtigden en arbeidsgehandicapten. Hiervoor is nog 0,7 miljard euro beschikbaar.

De arbeidskorting voor mensen die werken wordt iets hoger; hierdoor is het lonender om betaald werk te accepteren vanuit een uitkering. Daarvoor is 220 miljoen euro beschikbaar.
 
Scholing over sectoren heen
De verlaging van de drempel voor scholinguitgaven blijft: kosten van scholing (zoals lesmateriaal) boven de drempel van 250 euro is daardoor aftrekbaar.

Werkgevers en vakbonden moeten hun best doen om intersectorale scholing en de overgang van-werk-naar-werk te stimuleren. Hiervoor wordt financiële ondersteuning geboden die in 2013 naar verwachting bestaat uit een verlaging van de ww premie voor werkgevers met 300 miljoen euro.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?