SER wijst voorstel Calamiteitenregeling WW af

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij met het SER-advies om de huidige regelingen voor onwerkbaar weer en werktijdverkorting te handhaven. Het kabinet wil de regelingen afschaffen en samenvoegen tot de nieuwe Calamiteitenregeling WW.

 

Volgens de organisaties van werkgevers en werknemers doet de Calamiteitenregeling WW geen recht aan de verschillen tussen de branches. Zij willen daarom de mogelijkheid behouden om hierover afspraken te maken in cao’s, zo heeft de Social economische Raad SER minister Asscher van SZW vandaag per brief laten weten.

Afspraken blijven maken in cao
Op dit moment maken werkgevers en werknemers in de cao afspraken over onwerkbaar weer die aansluiten bij de omstandigheden in hun branche. Sommige branches hebben nu geen wachttijd, andere zijn tevreden met een wachttijd van twee weken of verkiezen juist een wachttijd van zes weken. De minister verklaart dergelijke afspraken algemeen verbindend, waarna ze door het UWV worden uitgevoerd.

De premies worden door de sector zelf opgebracht. De premie voor de bouw is bijvoorbeeld beduidend lager dan die voor de bitumineuze dakdekkers. Procentueel is de opslag op de WW-sectorpremie klein, voor individuele kleine ondernemers zijn de bedragen echter substantieel.

Te veel veranderingen
De nieuwe voorgestelde Calamiteitenregeling WW zal volgens de SER tot grote, ongewenste veranderingen voor branches leiden. Deze regeling stelt in het geval van onwerkbaar weer als voorwaarde dat tenminste 20 procent van de totale arbeidscapaciteit per kalenderweek niet kan worden benut gedurende meer dan drie kalenderweken in de periode 1 november tot 1 april. Ook in het geval van andere niet-economische calamiteiten geldt een uniforme eigenrisicoperiode, namelijk van twee weken.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?