Nieuwe regels brengen evenwicht in pensioenen

Vanaf 1 januari 2015 gaat toch de Wet aanpassing financieel toetsingskader in. Na ellenlange discussies, en een flinke lobby van belangenorganisaties, gaf de Eerste Kamer alsnog brede steun aan de wet die pensioenen geleidelijk laat stijgen en dalen.

Het is Staatssecretaris Klijnsma (SZW), ondanks alle kritiek, toch gelukt om de nieuwe pensioenregels in te voeren. Het belangrijkste gevolg van de plannen, is dat de pensioenen geleidelijk worden opgebouwd. Vooral werknemers die nu rond de 50 jaar zijn, zouden anders veel minder pensioen krijgen dan waarop zij rekenden.

Klijnsma: "Pensioenfondsen kunnen nu voorkómen dat de pensioenen van gepensioneerden in één klap fors omlaag moeten, terwijl tegelijkertijd wordt geregeld dat er genoeg geld opzij wordt gezet voor de pensioenen van de toekomst. Dat is gunstig voor de jongeren van vroeger en de ouderen van de toekomst."

Het Financieel Toetsingskader (FTK) is een onderdeel van de Pensioenwet waarin de wettelijke eisen aan pensioenfondsen zijn vastgelegd. Het nieuwe FTK voorziet in noodzakelijk ‘technisch onderhoud’ van het pensioenstelsel. Het wordt over 3 jaar geëvalueerd

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  • Het verspreiden van financiële mee- en tegenvallers over de tijd. Hierdoor stijgen de pensioenen niet zo snel als het beter gaat met de pensioenfondsen, maar ze dalen ook niet plotseling als het even tegen zit. Dit zorgt voor meer stabiliteit in de pensioenuitkering van mensen.
  • Er komen duidelijke, eerlijke en evenwichtige regels voor de indexatie van pensioenen, voor jong en oud.
  • Er komt een stabiele premie.

De pensioenfondsen zullen hun financiële opzet vóór 1 januari, de ingangsdatum van deze wet, moeten aanpassen aan het nieuwe FTK.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?