MKB stelt functie-eisen bij door personeelskrapte

Zittend personeel moet overuren draaien.

Bij 184.000 bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (MKB) staan vacatures open. Ruim driekwart van de bedrijven heeft problemen om de vacatures te vervullen. Werkgevers stellen daarom hun functie-eisen bij om toch aan personeel te komen. Dat meldt onderzoeksbureau EIM.

Volgens EIM hebben de openstaande vacatures gevolgen voor de bedrijfsvoering en het zittende personeel. Dat moet volgens de betreffende ondernemers harder werken en meer overuren draaien.

Kritiek op sollicitanten
De kandidaten die wèl solliciteren op de functies in het MKB hebben vaak een tekort aan vakkennis of opleiding. Bovendien hebben de MKB-ondernemers kritiek op de houding van de sollicitanten. Het zou hen ontbreken aan motivatie, inzet, karakter en mentaliteit.

Van de MKB-bedrijven met vacatures heeft 16 procent zijn eisenpakket tussentijds bijgesteld. In de industriële sectoren en overige dienstverlening is dat bij 30 tot 40 procent van de bedrijven het geval.

Ervaring en opleiding
De meeste concessies worden gedaan op het vlak van ervaring en opleidingsniveau. De ondernemers denken dat dit met leren in de praktijk kan worden opgevangen. Dit geldt voor alle sectoren.

Daarnaast gebruiken de groothandel en zakelijke dienstverlening vooral het salaris, de metaalindustrie het type dienstverband, en de zakelijke dienstverlening en bouw de secundaire voorwaarden als instrument om personeel te verkrijgen.

Zittend personeel
De MKB-werkgevers zoeken naar oplossingen voor het personeelstekort door het inlenen van (tijdelijk) personeel via uitzendbureaus. Ook wordt personeel geworven bij andere bedrijven en worden werkzaamheden uitbesteed.

Niet altijd kan een goede oplossing worden gevonden en dat merkt het zittende personeel. In de industriële sectoren en de detailhandel moet het personeel relatief veel overwerken en moet er vooral efficiënter gewerkt worden. In de autosector en detailhandel mag het personeel minder vaak verlof opnemen. In de horeca worden vaker de (secundaire) arbeidsvoorwaarden aangepast.
Doorsturen:

Neem een abonnement en download 453 exclusieve vakartikelen en 282 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?