Meer vacatures voor hoger opgeleiden, geen vaste banen

In het eerste kwartaal van 2014 steeg het aantal vacatures voor hogeropgeleiden met 15%, vergeleken met het eerste kwartaal 2013. Maar flexibiliteit is wel vereist, want een vaste baan hebben werkgevers nauwelijks meer in de aanbieding.



Dit blijkt uit de analyse Trends en ontwikkelingen op de professionele arbeidsmarkt over het eerste kwartaal van 2014 van Yacht.

Vooral flexibel werk
De groei in het aantal vacatures voor hogeropgeleiden zet al vier kwartalen op rij onverminderd door. Er is beduidend meer vertrouwen in het vinden van een nieuwe baan: het aantal actief zoekenden is gestegen naar 14% (was 11% een jaar geleden). Wel is het zo dat werkgevers nog voorzichtig zijn met het aangaan van verplichtingen; slechts 15% van de hogeropgeleiden heeft een contract voor onbepaalde tijd gekregen.

Dick Koopman, directeur bij Yacht, ziet dat de arbeidsmarkt, ook voor hogeropgeleiden, steeds flexibeler wordt. ‘Het vaste contract is echt verleden tijd en zal op den duur bijna niet meer worden aangeboden. Flexibiliteit en kunnen laveren op grillige economische golven is het devies’.

Vervangingsvraag zorgt voor meer doorstroom
Doordat mensen vertrouwen krijgen en actief zoeken, vinden ze vaker een nieuwe baan en laten ze een werkplek achter. Deze vervangingsvraag stuwt het aantal vacatures weer verder omhoog. Zo is de weg naar nog meer doorstroom gevonden.

Op het hoogtepunt van de crisis gaf maar liefst 40% van de professionals aan niet op zoek te zijn naar een andere baan. Dat is nu nog maar 27%. Dat betekent dat er weer veel latent werkzoekenden zijn: professionals die te verleiden zijn tot een overstap. Dat is goed nieuws voor werkgevers. Met het juiste aanbod is er weer aan goed personeel te komen.

Salaris minder belangrijk
Sinds begin 2014 vinden werkzoekenden het salaris iets minder belangrijk. De inhoud van het werk wordt nu bijna even belangrijk gevonden als salaris: 58% noemt het salaris en 55% de inhoud van het werk als belangrijkste factoren bij een baankeuze. Een jaar geleden waren deze percentages 70% respectievelijk 51%.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?