Meer keus voor leden bij nieuwe vakbeweging

Minder macht voor de bondsbestuurders, meer zeggenschap voor de leden en herkenbare, kleinere vakbonden. Op 23 juni 2012 moeten alle FNV-bonden de keus maken of ze meedoen in de nieuwe vakbeweging.

Na de perikelen rondom het pensioenakkoord dat de vakcentrales sloten met werkgevers en het kabinet, ontplofte Nederlands grootste vakcentrale FNV. Ruzie tussen kaderleden, bondsvoorzitters en het bestuur van de vakcentrale, zorgde voor onwerkbare verhoudingen. Het moest anders, besloot een commissie van wijze mannen. Oud staatssecretaris, en huidig PvdA-kamerlid, Jetta Klijnsma bedacht in een half jaar met kwartiermakers een conceptplan voor de nieuwe vakbeweging.

Leden krijgen meer macht
Klijnsma wil de vakbeweging veel democratischer maken, bijvoorbeeld door de leden direct de voorzitter van de nieuwe vakbeweging te laten kiezen. Ook mogen de afzonderlijke bonden niet te groot worden, zodat zij de overige bonden niet hun wil kunnen opleggen. Zo kan het aandeel in de stemmen nooit groter worden dan 16% per sector of doelgroep. ‘Want we moeten snel kunnen reageren en niet verzanden in het moeras van de interne besluitvorming. De organisatie wordt van onderop opgebouwd, met de leden als uitgangspunt’, aldus Klijnsma.
 
Leden krijgen directe invloed en zeggenschap op alle niveaus. Ook krijgen de leden de mogelijkheid om zelf te kiezen bij welke bond zij zich willen aansluiten. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen om zich bij een sector aan te sluiten (zoals het spoor, de bouw of de zorg), maar ook bij doelgroepen zoals jongeren, zelfstandigen of ouderen. Verder komt er een ledenparlement, waar de direct gekozen voorzitter verantwoording aan moet afleggen. Om de slagvaardigheid te vergroten, moet de voorzitter wel kunnen werken met duidelijke mandaten.
 
Ledenparlement eindverantwoordelijk
Leden kunnen zich organiseren in verschillende netwerken, ook via sociale media, maar ieder lid heeft maximaal één stem. Voor gezamenlijke belangen komt er een koepel, waar iedereen automatisch lid van wordt, met een ledenparlement, bestuur en adviesraad. Mensen die de vakbeweging een bijzonder warm hart toedragen, mogen ook uit pure solidariteit lid worden van de bijzondere sector ‘ongebondenen’.

Er komt een overgangstermijn van één jaar om de nieuwe vakbeweging helemaal in te richten. Ook andere organisaties die de koers ondersteunen mogen zich nog aansluiten. In de tussentijd blijft de FNV nog even bestaan om de belangen van de leden te blijven behartigen.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 280 actuele HR-instrumenten

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?