Let op wettelijke vakantiedagen van 2013 die op 1 juli vervallen

Binnenkort begint de grote uittocht en gaan de meeste Nederlanders op vakantie. Werkgevers moeten er op letten, dat werknemers eerst hun wettelijke vakantiedagen opnemen die zij in 2013 hebben opgebouwd maar nog niet gebruikt. Want na 1 juli 2014 vervallen deze dagen.

Werkgevers zijn verplicht om een deugdelijke administratie te voeren voor vakantiedagen, maar het kan geen kwaad om goed op te letten of werknemers wel eerst hun ongebruikte wettelijke vakantiedagen van 2013 opnemen.

Nieuwe regels sinds 2012
Sinds 1 januari 2012 is de wet veranderd, waardoor het langdurig opsparen van vakantiedagen een stuk moeilijker is geworden. De wettelijke vakantiedagen die in 2013 zijn opgebouwd, verjaren daardoor na een half jaar, dus op 1 juli 2014.

De vervaltermijn van een half jaar geldt niet voor bovenwettelijke vakantiedagen, want deze verjaren pas na vijf jaar. Vakantiedagen die vóór 2012 zijn opgebouwd, verjaren ook pas na vijf jaar. De wettelijke vakantiedagen vervallen ook niet na zes maanden als de werknemer echt niet in staat was om deze op te nemen, bijvoorbeeld bij ziekte. In dat geval vervallen de wettelijke vakantiedagen na vijf jaar.

Welke vakantiedagen als eerste opnemen?
De beste volgorde voor het opnemen van vakantiedagen is:

  1. wettelijke vakantiedagen die in 2013 zijn opgebouwd (want deze vervallen een half jaar na het opbouwjaar, dus 1 juli 2014)
  2. vakantiedagen van 2014 (vervallen op 1 juli 2015)
  3. alle soorten vakantiedagen die zijn opgebouwd onder het oude regime (dus vóór 1 januari 2012, want deze zijn geldig tot eind 2016)
  4. bovenwettelijke vakantiedagen opgebouwd in het nieuwe regime (vervallen na 5 jaar).

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 453 exclusieve vakartikelen en 282 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?