Kabinet werkt aan personeelstekort en financiering kinderopvang

Het personeelsverloop in de kinderopvang is erg groot en de wachttijden voor ouders blijven te lang. De minister van SZW neemt samen met de sector maatregelen om nieuwe medewerkers aan te trekken, huidige medewerkers te behouden en meer uren werken te stimuleren. Het kabinet gaat ook door met het voornemen om de kinderopvang voor de meeste ouders goedkoper te maken, waardoor meer werken lonender wordt. Daarbij is het de bedoeling om de vergoeding direct uit te keren aan de kinderopvangorganisatie. Dat moet ernstige ongelukken, zoals in de kinderopvangtoeslagaffaire, in de toekomst voorkomen.

Het demissionaire kabinet ontwikkelt ‘bouwstenen’ voor een nieuw financieringsstelsel van de kinderopvang, maar een volgend kabinet is aan zet om hier definitief besluiten over te nemen, meldt het kabinet aan de Tweede kamer.

Leren van toeslagenschandaal
Uit de parlementaire enquête over het kinderopvangtoeslagschandaal leert het kabinet dat mensen onnodig te maken krijgen met hoge terugvorderingen. Daarom is er de afgelopen jaren gewerkt aan een nieuw financieringsstelsel voor kinderopvang, met meer zekerheid en minder risico's voor ouders.

In deze nieuwe financieringssystematiek vragen de kinderopvangorganisaties een overheidsvergoeding aan in plaats van de ouders. Ouders betalen een eigen bijdrage. Zo krijgen ouders een zekere rekening, zonder dat er een onzeker voorschot aan kinderopvangtoeslag tegenover staat. Vooraf wordt getoetst of een ouder voldoet aan de voorwaarden, in plaats van achteraf. Het huidige kabinet heeft afgesproken dat de eigen bijdrage voor ouders inkomensonafhankelijk wordt en met een arbeidseis.

Overheid en opvang moeten gegevens beter uitwisselen
Een belangrijke randvoorwaarde voor directe financiering van een kinderopvangvergoeding is een goede gegevensuitwisseling tussen de kinderopvangorganisaties en de overheid. In veel gevallen gaat dit goed, maar nog te vaak worden deze gegevens niet, te laat of met fouten aangeleverd.

Daarom werken de Dienst Toeslagen, het ministerie van SZW en de kinderopvangsector de komende periode samen om de gegevensleveringen te verbeteren. Daarbij krijgt Toeslagen de mogelijkheid om kinderopvangorganisaties die herhaaldelijk geen gegevens aanleveren te beboeten.

Personeelstekort in kinderopvang
Er is veel vraag naar kinderopvang, maar er zijn lange wachtlijsten door personeelstekorten. Ook daar heeft het kabinet plannen voor. Zo wordt aan professionals in de kinderopvang gevraagd of zij meer uren willen werken, want dat zou al enorm schelen bij het oplossen van de tekorten. Maar er zijn ook nieuwe medewerkers nodig. Daarvoor komen ook mensen in aanmerking die niet direct als pedagogisch professional kunnen instromen, zoals nieuwkomers (bijv. Oekraïense ontheemden) of langdurig bijstandsgerechtigden. Ook is er extra geld waarmee kinderopvangorganisaties extra groepshulpen kunnen aannemen en scholen.

Verder kunnen combinatiebanen bijdragen. Bijvoorbeeld pedagogisch professional op de buitenschoolse opvang (bso) in de middag en onderwijsassistent op de basisschool tijdens schooltijd.

Mensen voor de kinderopvang behouden
Extra aandacht voor personeelsbehoud is ook nodig, want in 2023 stroomden zo’n 18.900 medewerkers de kinderopvangsector in, maar dat jaar verlieten ook 14.000 medewerkers de sector. Een deel van hen ging daarna weer als zzp’er aan de slag in de sector. Daarom komt er geld om de werkdruk te verlagen en goed werkgeverschap te stimuleren.

Daarnaast wordt onderzocht waarom zo veel gastouders hun activiteiten staken. Gastouders bieden voor sommige gezinnen een uitkomst die reguliere opvang niet kan bieden. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken welke gerichte acties genomen kunnen worden om de afname aan te pakken.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?