HR meestal verantwoordelijk voor talentontwikkeling

Bij meer dan de helft van de organisaties (52 procent) is geen directe verantwoordelijke aangewezen voor talentontwikkeling. Wanneer die taken wel zijn belegd, is dit doorgaans bij de HR-afdeling.

Dat blijkt uit een onderzoek van personeelsbemidddelaar ASA, dat gepubliceerd is in het Trendrapport ‘Jong talent naar de top’. In het onderzoek hebben 275 bedrijven hun ervaringen met talentontwikkeling gedeeld. 

HR doet talentontwikkeling
Als de verantwoordelijkheid voor talentontwikkeling op hoog niveau ligt, heeft dit een aantoonbaar positief effect op de doorgroei van young professionals. Uit het onderzoek van ASA blijkt namelijk dat wanneer de HR-afdeling en/of het management een grotere of belangrijkere rol gaat spelen bij talentontwikkeling, de doorgroei van het aantal starters toeneemt.

Bij de organisaties die wel een verantwoordelijke voor talentontwikkeling hebben aangewezen, liggen die taken doorgaans ook bij de HR-afdeling (46 procent) of het lijnmanagement (21 procent). In enkele gevallen ligt de verantwoordelijkheid hoger, bijvoorbeeld op directieniveau (13 procent) of bij het hoger management (7 procent).

Investeren in kwaliteit
Talentontwikkeling staat nog beperkt op de agenda’s van het hoger management, terwijl blijkt dat een bedrijf er financieel beter van wordt om te investeren in talent. Maar het is niet alleen financieel aantrekkelijk, want ook een belangrijk middel om de kwaliteit te verhogen en om innovatie te stimuleren, stelt ASA.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 453 exclusieve vakartikelen en 282 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?