Hoogopgeleiden brengen werk, maar pakken het ook af

Grote steden doen hun best om het hoogopgeleiden naar de zin te maken. Want mensen met een hogere opleiding brengen welvaart in de stad. Daar kunnen mensen met een lagere opleiding weer van profiteren, maar dan moeten de hogeropgeleiden niet hun werk inpikken.

In steden met veel hoogopgeleiden hebben laagopgeleiden wel meer kans op werk, maar dat leidt niet altijd tot een lagere werkloosheid onder laagopgeleiden. Dat blijkt uit het onderzoek: ‘Trickle down in de stad’ door Platform31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling.

Hoogopgeleiden zorgen voor werk
Hogeropgeleiden in de stad zorgen meer werk. De gouden formule daarvoor is: 10 procentpunt meer hoogopgeleiden in een stad, doen het aantal banen voor laagopgeleiden met gemiddeld 3 procent groeien. In steden die erin slagen om meer hoogopgeleiden aan zich te binden, groeit de werkgelegenheid voor laagopgeleiden ook sneller. Door het zogenoemde ‘Trickle-downeffect’ ontstaan zo bijvoorbeeld extra banen in de horeca.

Maar deze banen komen echter niet één-op-één ten goede aan laagopgeleiden. Want door de crisis en de ruime arbeidsmarkt is het aantal werknemers dat onder hun niveau werkt gestegen. Maar lager opgeleiden in de stad hebben ook concurrentie van forensen met een lagere opleiding die buiten de stad wonen, maar daar alleen komen om te werken.

Extra beleid nodig
Steden die meer werkgelegenheid willen realiseren voor lager opgeleiden, doen er dus goed aan om hoogopgeleiden te binden. Maar om de werkloosheid onder laagopgeleiden fors te verlagen, is aanvullend beleid nodig. Bijvoorbeeld door zwartwerken van studenten in de horeca tegen te gaan en het stimuleren van de ‘witte werkster’.

Het onderzoek toont ook de noodzaak aan om arbeidsmarktvraagstukken regionaal aan te pakken. Steden hebben immers te maken met regionale verdringing: de banen voor laagopgeleiden in de steden worden ingevuld door mensen uit de wijdere regio.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?