Hoge beurskoersen goed voor pensioenfondsen

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente laag en dat is niet goed voor onze pensioenen. Maar de ECB gaat ook de geldvoorraad verruimen en daar profiteren pensioenfondsen wel van, ook omdat de beurskoersen stijgen. De gemiddelde dekkingsgraad is dan ook met 3 procentpunten gestegen.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van HR-dienstverlener Aon Hewitt, dat dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Nog wel tekort aan reserves
Eind februari 2015 stond de actuele gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen op 106%, een stijging van drie procentpunt ten opzichte van de maand ervoor. De belangrijkste oorzaak hiervan is een stijging van de waarde van de aandelenportefeuille. De beleidsdekkingsgraad is gelijk gebleven en stond per eind februari op 109%. Dat is nog maar één procent onder de grens om te kunnen beginnen met indexeren.

Met een gemiddelde van 106% bevindt de actuele dekkingsgraad zich weliswaar net boven de grens die vereist is om een dekkingstekort te voorkomen, maar er is nog altijd sprake van een reservetekort.

Sterke aandelen, iets hogere rente
De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde aan vanaf mei voor ruim 1.100 miljard euro aan leningen op te kopen om deflatie tegen te gaan en de economie aan te zwengelen. In aanloop hierop, stijgen de aandelenkoersen al, waardoor de totale aandelenportefeuille van pensioenfondsen met 6% in waarde toenam.

Na de sterke daling van de marktrente in januari is in februari de rente licht gestegen, waardoor obligaties in waarde daalden. Hiermee kwam het totaalrendement van de beleggingsportefeuille uit op 2%, terwijl de waarde van de pensioenverplichtingen met 0,5% gedaald door de stijgende marktrente. Dat werkt positief uit op de dekkingsgraad.

Rekenen met ‘beleidsbedekkingsgraad’
Pensioenfondsen mogen hun beleidsbeslissingen vanaf 1 januari 2015 niet meer baseren op de actuele dekkingsgraad, maar moeten dit doen op basis van de zogeheten ‘beleidsdekkingsgraad’. Deze beleidsdekkingsgraad is gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden.

Bij een beleidsdekkingsgraad onder de 110% kunnen pensioenfondsen niet indexeren. De beleidsdekkingsgraad is per eind februari 109% en daarmee ongewijzigd aan de stand van eind januari. “Als de actuele dekkingsgraad niet verbetert, daalt de beleidsdekkingsgraad weer in de loop van het jaar,” waarschuwt Frank Driessen van Aon Hewitt.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?