Bijstandsgerechtigde hoeft pensioen niet op te eten

Onlangs wilde de gemeente Enschede bijstandsgerechtigden dwingen om hun pensioen eerder te laten ingaan, zodat de gemeente minder uitkering hoefde te betalen. Dat idee leidde tot veel ophef en nu gaat de staatssecretaris deze constructie verbieden.

Dat heeft Staatssecretaris Klijnsma (SZW) de Tweede Kamer laten weten. Zij komt met een voorstel om in de Wet werk en bijstand te regelen dat gemeenten bijstandsgerechtigden niet mogen dwingen hun pensioen voor de pensioengerechtigde leeftijd in te laten gaan, om zodoende de uitkering te kunnen verrekenen met dit pensioeninkomen.

Gestraft voor keurig sparen
Gevolg van het eerder laten uitbetalen van het pensioen is, dat de gehele pensioenperiode de uitkering substantieel lager is dan bij uitbetaling op de reguliere pensioendatum.

Het plan van de gemeente Enschede riep dan ook veel reacties op. Zo vond CNV voorzitter Maurice Limmen dat op deze manier goed gedrag wordt bestraft, als je keurig pensioen spaart. Volgens Limmen waren de plannen juridisch ook erg lastig. 'In de Wet Werk en Bijstand staat dat pensioen dat wordt gespaard via de werkgever niet mag worden meegeteld in de vermogenstoets, omdat mensen er redelijkerwijs nog niet over kunnen beschikken. Pensioen is uitgesteld loon en dat is totaal iets anders dan spaargeld’.

Alle gemeenten worden gewaarschuwd
Klijnsma gaat alle gemeenten oproepen om bijstandsgerechtigden niet, vooruitlopend op de wetswijziging, alsnog te verplichten hun 2e pijler pensioen vervroegd in te laten gaan.

MIS NIKS MEER: Schrijf je hier in voor de gratis HR-nieuwsbrief

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?