Advies: voer regeling werkkosten pas in per 2016

Stel de invoering van de werkkostenregeling liever uit tot 1 januari 2016. Dat advies geeft het Adviescollege toetsing regeldruk (Actal) aan staatsecratris Weekers (Financiën). Want werkgevers moeten langer de tijd krijgen om te wennen aan het noodzakelijkheidscriterium in de regeling.

Staatssecretaris Weekers heeft eerder al de definitieve invoering van de werkkostenregeling (WKR) met een jaar uitgesteld en werkt aan verbeteringen van de regeling. Nog maar weinig werkgevers hebben de WKR ingevoerd omdat zij de regeling nodeloos ingewikkeld vinden en daarom liever het bestaande systeem van verstrekkingen en vergoedingen blijven hanteren.

Over de versimpeling van de regeling heeft Weekers aan Actal om advies gevraagd. Actal staat daarin vooral stil bij de invoering van het noodzakelijkheidscriterium. Dat gaat er van uit dat vergoedingen en verstrekkingen die noodzakelijk zijn voor de vervulling van een dienstbetrekking niet tot het belastbaar loon worden gerekend.

Uitstellen tot 2016
Volgens Actal kan de invoering van het noodzakelijkheidscriterium de WKR eenvoudiger maken, maar moet de praktijk wel uitwijzen wat dan precies ‘noodzakelijk’ is. Voordat daar duidelijkheid over is, zullen werkgevers de WKR niet willen invoeren en ook zeker niet als een lastenverlichting ervaren – immers het oorspronkelijke doel van de WKR. Het adviescollege adviseert daarom om de verplichte invoering nog tot 1 januari 2016 uit te stellen.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?