Zeven wegen naar een hoger HR-salaris

Ambitieuze HR-professionals kunnen meer verdienen, als ze zorgen dat ze positief opvallen. Dat kan door steeds nieuwe ideeën aan te dragen waar het management en de organisatie echt wat aan hebben.

HRM is een mooi vakgebied, maar hoe kom je daarin hogerop? Ambitieuze HR-professionals kunnen meer verdienen, als ze zorgen dat ze positief opvallen. Dat kan door steeds nieuwe ideeën aan te dragen waar het management en de organisatie echt wat aan hebben. Dat houdt Jim Stroud zijn vakgenoten voor in het weblog Recruiters Lounge.

Stroud`s lezerspubliek is vooral te vinden in de VS, waar salarissen meer gekoppeld zijn aan persoonlijk functioneren. Maar ook in Nederland maak je meer kans op een betere functie, met de bijbehorende loonschaal, als je uitstekend werk aflevert.

Personeelsnet maakte een bewerking van de zeven wegen naar een hoger HR-salaris. Deze wegen kunnen ook helpen om langer bij je huidige organisatie te kunnen blijven. En dat is in deze tijden misschien wel zo prettig, zelfs voor het zelfde salaris.

1. Positief opvallen
Opvallen tussen de andere HR-collega’s en een goede indruk achterlaten bij het management. Zo eenvoudig kan het volgens Stroud zijn om meer te verdienen in het personeelsvak. Dat vereist wel een oprechte nieuwsgierigheid naar vernieuwing en een drang om steeds te willen leren over nieuwe ideeën binnen het vak en de toepassingen ervan voor de eigen organisatie.

2. Gewoon goed is niet goed
Wie er tevreden mee is om gewoon goed zijn of haar vak uit te voeren, zonder naar vernieuwing, verdieping of verbreding te streven, kan bedrogen uitkomen. Daarmee komt je HR-salaris niet vooruit. Nu de arbeidsplaatsen ook binnen P&O onder druk staan, kan het zelfs betekenen dat de functies van mensen die weinig meerwaarde toevoegen aan de organisatie als eerste sneuvelen.

3. Omarm de vernieuwing
Er zijn nog steeds vakgenoten die weinig moeten hebben van technologische vernieuwing die HRM doelmatiger, sneller, simpeler en goedkoper maken. Zij lopen het gevaar dat een collega wel aan de slag gaat met de mogelijkheden die E-HRM biedt. Daarmee laat die collega de anderen achter zich, ook wat salaris betreft.

4. Betere producten maken
HR moet producten in huis hebben om de organisatie en de mensen beter te laten functioneren. Hoe meer keus er is voor het management, hoe hoger de waardering je als HR-adviseur zult ontvangen. Betere producten komen er niet vanzelf. Zorg dat je goede HR-instrumenten beschikbaar hebt die je steeds up to date houdt (of laat houden). Daarnaast moet je competenties ontwikkelen: willen leren en willen groeien. Daarmee neemt je waarde toe, wat zich kan vertalen in een beter salaris.

5. Jezelf ontwikkelen
Probeer voorop te lopen binnen je organisatie, door volop tijd te besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Ga naar HR-conferenties, volg trainingen, behaal certificaten, volg cursussen met toegevoegde waarde voor de organisatie. Wordt lid van vakverenigingen, vorm netwerken en leer van elkaar.

6. Voorop lopen
Kijk niet alleen rond in het HR-vak, hoe boeiend dat ook is. Ontwikkel je managementkwaliteiten of trainingsvaardigheden. Veel HR-professionals begrijpen niets van cijfers, kengetallen of nieuwe technieken, terwijl die kennis onontbeerlijk is. Wees de eerste van je HR-collega`s die wel een vertaling kan maken van HR-doelen naar budgetten. Zorg dat jij wel weet waarover werknemers en vakgenoten het hebben in blogs, tweets en wiki`s. Geen idee waar dit over gaat? Dan is het de hoogste tijd om daar snel wat aan te doen.

7. Laat je ondersteunen
Maak actief gebruik van alle mogelijkheden die de informatiemaatschappij biedt. Sluit je aan bij kennisgemeenschappen op internet. Stel vragen, geef antwoorden en ga in discussie. Samen weet je meer dan één. Je kunt je daarvoor vaak zelfs gratis aanmelden.

 Ook van dit artikel berust het auteursrecht bij Personeelsnet Media, te Den Haag. U mag dit artikel niet herpubliceren zonder bron- en linkvermelding.

Doorsturen:

Neem een abonnement en download 452 exclusieve vakartikelen en 281 actuele HR-instrumenten!

Wilt u als HR-professional ook niks meer missen op uw vakgebied?